Patuhi SOP Sepanjang Aidilfitri – Shahelmey

Shahelmey-1.jpg

Gambar fail

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU : Dalam kemeriahan menyambut Aidilfitri, rakyat Sabah diingatkan untuk terus mematuhi prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan, sebagai usaha membendung penularan COVID-19.

Menteri Pembangunan Masyarakat dan Kesejahteraan Rakyat Sabah Datuk Shahelmey Yahya berkata menjadi tanggungjawab rakyat untuk terus bersama-sama membendung wabak itu, meskipun terdapat kelonggaran SOP selepas negara memasuki Fasa Peralihan ke Endemik pada 1 April lepas.

“Walaupun kita dapat berkumpul beramai-ramai secara bersemuka, jangan kita lupa kita masih perlu mematuhi SOP COVID-19 digariskan kerajaan dari semasa ke semasa dalam pergaulan harian kita.

“Jaga kesihatan dan keselamatan. Patuhi SOP agar kita dapat menunaikan tanggungjawab membendung penularan jangkitan COVID-19 dalam kalangan masyarakat,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis berbuka puasa bersama anak yatim, sukarelawan dan pengamal media, anjuran Pusat Khidmat Rakyat Dewan Undangan Negeri (DUN) Tanjung Keramat di sini, malam tadi.

Pada majlis itu, Shahelmey turut menyampaikan sumbangan Aidilfitri berupa kuih-muih dan kurma kepada 34 orang anak yatim dari Rumah Anak Yatim As-Sakinah.

Sementara itu, Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Sabah Datuk Seri Masidi Manjun dalam kenyataan malam tadi berkata hampir 57 peratus daripada 60 kes baharu semalam adalah jangkitan sporadik berbanding 26.7 peratus yang dikesan melalui saringan kontak rapat.

Masidi berkata statistik itu adalah satu peringatan bahawa risiko jangkitan di tempat awam yang penuh sesak, masih tinggi.

“Justeru, amatlah disarankan agar masyarakat mematuhi semua SOP ketika berkunjung ke pusat beli-belah dan bazar Ramadan bagi mengurangkan risiko jangkitan,” katanya yang juga jurucakap kerajaan Sabah berkaitan COVID-19. – BERNAMA

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top