Pasukan Petugas Bersama Ditubuhkan Kaji Kesan Pemindahan Ibu Negara Indonesia

ibu-negara-baru-indon.jpg
Kongsi Bersama

KUALA LUMPUR: Satu pasukan petugas bersama telah ditubuhkan bagi merancang dan memantau pembangunan sempadan Sabah dan Sarawak selaras dengan rancangan Indonesia untuk memindahkan ibu kotanya ke Kalimantan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah dan Sarawak) Datuk Seri Dr Maximus Ongkili berkata pasukan petugas itu akan mengkaji kesan perpindahan ibu negara Indonesia kepada perancangan pembangunan di Sabah, Sarawak dan Kalimantan.

“Pasukan petugas ini adalah usaha bersama antara kami (JPM HESS) dan Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi), yang dipengerusikan oleh Menteri Datuk Seri Mustapa Mohamed dan saya sendiri,” kata Ongkili selepas mesyuarat pasukan petugas yang pertama, hari ini.

Selain pembangunan infrastruktur, pasukan petugas itu juga akan meneliti aspek lain seperti pelancongan, pertukaran budaya, pendidikan dan pelancongan kesihatan.

“Kami juga akan melihat isu berkaitan keselamatan di sempadan dan penubuhan Kompleks Imigresen, Kastam, Kuarantin dan Keselamatan (CIQS) di semua pintu masuk di antara kedua-dua negara,” kata Ahli Parlimen Kota Marudu itu.

Beliau menambah bahawa pasukan petugas itu wujud selepas Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan wakil rakyat yang membangkitkan isu dan kebimbangan mereka mengenai cadangan pemindahan ibu kota Indonesia ke Kalimantan dari Jakarta.

“Kami sedang merangka kertas kerja mengenai isu itu dan akan bertemu semula pertengahan bulan hadapan, sebagai persediaan untuk mesyuarat Majlis Khas Perjanjian Malaysia 1963 (MKMA63) di mana kedua-dua ketua menteri Sabah dan Sarawak akan terlibat sama dalam merangka strategi pembangunan sempadan jangka panjang,” katanya.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top