Pasaran Hartanah Sabah Saksikan Aliran Menaik

chua-soo-pin.jpg

Chua

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Pemburu hartanah dan rumah sedang mencari-cari harga hartanah yang murah ketika negara memasuki fasa pasca wabak, dengan hartanah tetap menjadi pilihan utama pembeli di negeri ini.

Presiden Persatuan Pemaju Perumahan dan Hartanah Sabah (Shareda) Datuk Chua Soon Ping (gambar) berkata permintaan untuk hartanah dan perumahan berada dalam aliran menaik berikutan harga kekal mampu milik selepas kemuncak Covid-19.

Beliau berkata pemburu hartanah sedar bahawa ini adalah masa yang baik untuk membeli kerana harga hartanah masih rendah seperti yang ditetapkan sebelum inflasi bermula.

“Pembeli mengambil kesempatan daripada harga pra-inflasi,” katanya dalam satu kenyataan pada Isnin (25 Julai).

Chua menambah bahawa banyak hartanah yang terletak di lokasi utama dan strategik pantas disambar oleh pembeli.

Tinjauan empat bulan yang dijalankan oleh Shareda menunjukkan respons yang baik daripada pembeli di empat hartanah mewah di ibu negeri Sabah ini.

“Lebih 100 unit di Menara Jesselton telah dijual, manakala lebih 70 unit di Bay Suites, lebih 60 unit di Forest Hill dan lebih 70 unit di The Logg turut dibeli,” katanya.

Beliau menambah bahawa Ekspo Hartanah yang diadakan di sini dan di Tawau baru-baru ini mencatatkan jualan melebihi RM125 juta.

Ramai juga berminat dengan hartanah yang masih dalam pembangunan, tambahnya.

“Bagaimanapun, hartanah bertanah yang terletak di lokasi yang baik masih menjadi keutamaan dalam kalangan pemburu rumah.

“Walaupun keuntungan modal dan sewa akan dapat mengejar inflasi, pembeli perlu melabur secara berhemat, bukannya secara spekulatif.

“Hartanah sentiasa menjadi pelaburan yang baik sekiranya berkaitan dengan rancangan untuk mengembangkan kekayaan dan perlindungan anda,” katanya.

Beliau bagaimanapun berkata, pihak bank juga perlu memastikan peminjam mempunyai rekod prestasi kewangan yang baik sebelum mendapatkan kelulusan pinjaman.

“Pembeli mesti sentiasa menyimpan rekod kewangan yang baik, rajin dan berhati-hati apabila memilih untuk membeli hartanah,” katanya.

Dalam pada itu, Chua juga mengatakan pihak pemaju perlu membina hartanah selari dengan permintaan dan harga produk mereka secara kompetitif serta munasabah.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top