PAS Bukan Parti Ekstrem, Keluarga Saya Sendiri Ada Yang Bukan Islam – Aliakbar

aliakbar-1.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Dr Aliakbar Gulasan, ADUN PAS pertama di Sabah, hari ini menafikan bahawa jenama politik parti Islam itu tidak sesuai untuk negara Borneo seperti yang didakwa oleh pengkritik.

Pensyarah pengurusan alam sekitar itu adalah salah seorang daripada enam ADUN yang dilantik yang akan mengangkat sumpah di bangunan DUN di sini hari ini setelah menerima watikah pelantikannya oleh Yang Di-Pertua Negeri Sabah Tun Juhar Mahiruddin semalam.

“PAS berulang kali difitnah dengan komen bahawa kami membawa politik yang tidak sesuai ke Sabah dan ini adalah tuduhan yang tidak berasas,” katanya kepada Malay Mail sebagaimana dilaporkan oleh akhbar itu.

“PAS di Sabah mengamalkan politik yang aman dan harmoni. Saya dilahirkan di Sabah, saya mempunyai keluarga di Sabah. Keluarga saya terdiri daripada orang Islam dan bukan Islam. Tidak mungkin kita bertindak secara ekstrem di kalangan saudara kita sendiri, ”katanya.

Aliakbar dilahirkan di Kampung Kota Ayangan di Keningau dan melanjutkan pelajaran di Universiti Malaya dalam bidang geografi.

Dia kemudian mendapat Ijazah Sarjana dalam pengurusan persekitaran dan memperoleh PhD dalam bidang geografi bandar dari Universiti Kebangsaan Malaysia.

Pada bulan Julai, Aliakbar dilantik sebagai Pengerusi Lembaga Koko Malaysia.

PAS telah berusaha mendapatkan tempat dalam politik Sabah sejak mendirikan pangkalannya di sini sekitar 35 tahun yang lalu.

Walaupun bertanding dalam banyak pilihan raya, PAS tidak pernah memenangi satu kerusi.

PAS membuat keputusan untuk tidak bertanding dalam PRN Sabah baru-baru ini atas semangat permuafakatan dan memilih untuk menyokong sekutunya dari Perikatan Nasional dan Barisan Nasional.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top