Parti-parti Tempatan Sabah Perlu Bentuk Barisan Politik Bersatu

chin-su-phin-LDP.jpg

Datuk Chin Su Phin

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Sudah tiba masanya untuk parti-parti yang berpangkalan di Sabah membentuk barisan politik bersatu bagi menjamin masa depan yang lebih baik untuk Sabah, kata presiden Parti Liberal Demokratik (LDP) Datuk Chin Su Phin.

Bersama Sarawak, beliau berkata Malaysia Timur boleh bangkit sebagai kuasa yang menggerunkan untuk menuntut hak dan kepentingan Sabah dan Sarawak.

Chin berkata demikian pada Persidangan dan Pemilihan LDP 2021 di sini pada Ahad.

Beliau berkata rakyat Malaysia meletakkan harapan tinggi kepada bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad untuk mentransformasi negara dan memastikan layanan yang adil dan saksama kepada rakyat tanpa mengira kaum apabila Pakatan Harapan (PH) mengambil alih Putrajaya pada 2018.

Malangnya, beliau berkata Tun Mahathir bertindak mementingkan diri sendiri dengan  melepaskan jawatan perdana menteri semasa memegang jawatan, sekali gus membawa kepada kejatuhan kerajaan PH.

“Sejujurnya, pembangkang tidak seharusnya menyalahkan pihak lain atas kejatuhan mereka kerana rentetan peristiwa bermula apabila Tun Mahathir meletak jawatan sebagai perdana menteri.”

Berikutan peletakan jawatan Tun Mahathir, beliau berkata adalah jelas bahawa tidak ada parti yang berpangkalan di semenanjung mendominasi kerusi dan membentuk kerajaan persekutuan bersendirian.

Jelasnya, beliau berkata Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak akan dapat membentuk kerajaan persekutuan PN dan menjadi perdana menteri jika tidak kerana sokongan daripada 18 ahli parlimen (AP) Sarawak. Pentadbiran Muhyiddin adalah pentadbiran yang lemah, katanya.

Walaupun Covid-19 merebak di seluruh negara, Chin berkata bahawa beberapa pemimpin politik tidak prihatin dengan virus itu dan kesannya yang dahsyat.

“Mereka lebih sibuk dengan politik yang akhirnya menjatuhkan kerajaan Muhyiddin.

“Kerajaan persekutuan baharu telah ditubuhkan sekali lagi, diketuai oleh Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, dengan sokongan 18 Ahli Parlimen Sarawak.”

Beliau berkata kerajaan Ismail Sabri menyokong semangat “Keluarga Malaysia”.

“Perkembangan politik di Malaysia Barat menunjukkan parti politik berpecah belah. Pemimpin politik Melayu pun berpecah belah, berpecah kepada beberapa parti.

“Dalam pilihan raya umum akan datang, saya tidak percaya mana-mana parti politik yang berpangkalan di Semenanjung akan dapat menguasai majoriti untuk membentuk kerajaan.”

Chin berkata pemimpin dan rakyat Sabah tidak pernah berhenti merungut mengenai peruntukan bajet yang tidak adil kepada Sabah, dan sentiasa membangkitkan mengenai Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

“Jadi mengapa kita tidak boleh mencontohi Sarawak dalam menyatukan parti tempatan? Sudah tiba masanya untuk parti-parti yang berpangkalan di Sabah memikirkan untuk duduk dan membentuk barisan politik bersatu.

“Dengan perpaduan rakyat Sabah dan Sarawak, Malaysia Timur boleh bangkit sebagai kuasa yang menggerunkan untuk menuntut hak dan kepentingan kita.

“Inilah cara kira menjamin masa depan yang lebih baik untuk Sabah dan Sarawak.

“Tidak ada gunanya merungut tentang layanan tidak adil oleh Kerajaan Persekutuan jika rakyat Sabah atau parti politik tempatan di Sabah tidak bersatu,” tegasnya.

Chin juga berharap undang-undang anti-lompat akan diluluskan di Parlimen secepat mungkin.

Tanpa undang-undang anti-lompat, beliau berkata pengundi mungkin tidak akan bersusah payah untuk mengundi mana-mana parti kerana wakil rakyat boleh bertukar pihak pada bila-bila masa, dan seterusnya mewujudkan kerajaan yang tidak stabil.

 

Sumber: Borneo Post

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top