Papar Daerah Terbaharu Diisytihar Daerah Wabak ASF

Wabak-babi-afrika.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Papar menjadi daerah terbaharu yang diisytiharkan sebagai daerah wabak Demam Babi Afrika (ASF) di Sabah setelah virus itu dikesan di Kampung Kogopon dan Kampung Purak pada 14 September.

Timbalan Ketua Menteri merangkap Menteri Pertanian dan Perikanan, Datuk Seri Dr. Jeffrey Kitingan berkata virus ASF adalah penyebab kematian 91 babi belakang rumah di kedua-dua kampung itu dalam tempoh dua minggu, yang mengakibatkan kerugian dianggarkan RM50,000.

“Setakat ini, virus ini hanya menyerang babi belakang rumah dan bukan babi komersial di empat ladang babi komersial utama di daerah ini. Ladang babi komersial menempatkan kira-kira 9.400 ekor, ”katanya dalam satu kenyataan di sini pada Khamis.

Selain Papar, dua daerah lain yang juga telah diisytiharkan sebagai daerah wabak ASF ialah Kota Kinabalu pada 30 September dan Tenom pada 13 Oktober.

Dr. Jeffrey berkata, seperti di Papar, virus di Kota Kinabalu dan Tenom hanya menyerang babi belakang rumah dan kes-kes tersebut dianggap terpencil.

“Pada masa ini, kementerian belum mempertimbangkan untuk mematikan semua babi di daerah-daerah ini kerana kes-kes tersebut diasingkan dan ternakan babi di ladang babi komersial didapati bebas ASF setelah beberapa ujian. Oleh itu, kementerian yakin bekalan daging babi di pasar tempatan tidak akan terganggu,” katanya.

Sebagai sebahagian daripada usahanya untuk membendung penyebaran virus, Dr. Jeffrey berkata, kementerian akan terus mengawal pergerakan produk babi dan daging babi antara daerah, memperhebatkan kempen kesedaran di kampung dan lokasi yang relevan, dan memantau kegiatan di ladang dan rumah sembelih di semua daerah terbabit.

Awal tahun ini, langkah-langkah pengawalan penyakit serupa dilaksanakan di 19 daerah lain, dan usaha itu berjaya apabila tujuh daerah ini diklasifikasikan semula dari ‘zon merah’ ke ‘zon kuning’ setelah tidak ada kes ASF baharu dilaporkan dalam 60 hari terakhir.

Daerah-daerah ini adalah Pitas, Kota Marudu, Beluran, Telupid, Tongod, Kinabatangan dan Sandakan.

“Kementerian melalui Jabatan Perkhidmatan Veterinar akan terus memantau situasi ASF di negeri ini dan mengambil tindakan sewajarnya untuk memastikan kecukupan sumber protein berasaskan daging babi di Sabah terjamin,” kata Dr. Jeffrey.


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top