Pakej 10 Pan Borneo Siap Awal 2024

shahelmey-1.jpg

Kredit foto: Shahelmey Yahya

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Pakej 10 projek Lebuh Raya Pan Borneo membabitkan laluan Pituru ke Rampaian Laut dijangka siap sepenuhnya pada suku pertama tahun depan.

Timbalan Ketua Menteri III Datuk Shahelmey Yahya berkata pakej kerja itu berjalan dengan baik, berdasarkan lawatan tapak beliau pada Isnin.

Pelaksanaan pakej 10 bernilai RM400 juta adalah antara 15 pakej kerja Lebuhraya Pan Borneo Fasa Satu yang sedang dilaksanakan di Sabah.

Fasa pertama melibatkan 35 pakej. Bagaimanapun, 20 pakej telah ditangguhkan dan masih dalam proses menunggu kelulusan bagi tujuan pelaksanaan.

Shahelmey yang juga Menteri Kerja Raya Negeri turut melawat projek menaik taraf jalan luar bandar di Jalan Dudar, Taburon Mendawang yang bermula April tahun lalu.

“Projek yang menelan belanja RM89 juta itu berjalan lancar dan diharap dapat disiapkan mengikut jadual yang ditetapkan iaitu pada pertengahan 2025,” katanya.

Shahelmey turut memberi jaminan bahawa masalah air di Kampung Labuan Sempadan dan Kampung Kota Peladok akan dapat diselesaikan dalam masa terdekat.

Beliau berkata tinjauan yang dijalankan bersama Pengarah Jabatan Air Negeri di dua kampung itu membolehkan mereka memahami isu sebenar yang mengakibatkan penduduk tidak mendapat bekalan air melalui paip Jabatan Air.

Shahelmey berkata, penstabilan agihan itu adalah salah satu langkah sementara iaitu sementara menunggu keputusan pelan bekalan air jangka panjang di pantai barat Sabah melalui pembinaan cadangan Empangan Papar atau Empangan Ulu Padas.

Sumber: Daily Express

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top