Orang Lain Punya Susu, Warisan Dapat Nama

Richard-Yong-We-Kong1.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Pembangkang terus menyerang kerajaan sementara Sabah atas pemberian tanah kepada penduduk menjelang pilihan raya negeri bulan depan, dengan mendakwa ia sebagai memancing undi dan, oleh itu, tidak beretika.

Timbalan presiden SAPP, Datuk Richard Yong We Kong berkata, Warisan juga tidak seharusnya mengambil kredit atas pengembalian tempoh pajakan kepada 999 tahun dari 99 tahun, dengan menekankan bahawa kredit harus diberikan kepada orang yang berjaya mencabar pengurangan tempoh tersebut di mahkamah.

“Kredit harus diberikan kepada Chin Kim Phin, yang memenangi kes penting terhadap peguam pemerintah pada 22 Februari,” kata Yong dalam satu kenyataan di sini semalam.

“Orang penting lain yang juga membantu Chin memenangi kes ini ialah Kong Hong Ming, seorang peguam dan aktivis.

“Kerajaan yang diterajui Warisan sepatutnya mulai memulihkan status (dari 99 tahun kembali kepada 999 tahun) pada bulan Mac dan tidak menunggu hingga waktu menjelang pilihan raya.”

Mahkamah Tinggi di sini memutuskan bahawa syarat yang ditetapkan oleh Jabatan Tanah dan Ukur untuk mengurangkan tempoh pegangan pajakan dari 999 tahun menjadi 99 tahun untuk kelulusan pembangunan dan pembahagian tanah adalah tidak sah dan batal.

Pengarah Jabatan Tanah dan Ukur Negeri, Bernard Liew mengatakan, tempoh pajakan dikurangkan menjadi 99 tahun pada tahun 1990-an tetapi keputusan mahkamah telah menjadikannya tidak sah.

Beliau lalu mengatakan bahawa kerajaan negeri memutuskan untuk memperbaiki kesilapan itu sebagai mematuhi keputusan mahkamah.

Ketua menteri sementara Datuk Seri Shafie Apdal mengatakan ia akan melibatkan 5,978 pajakan, dan menambah bahawa perkara itu diputuskan oleh Kabinet negeri pada 17 Jun.

Dalam kenyataannya, Yong mengatakan bahawa selain mengambil kredit palsu, Warisan tidak boleh menggunakan isu hak milik sewa tanah untuk mengelirukan orang ramai dan mendapat ‘political milages’ bagi keputusan pengadilan yang ia sendiri menolaknya pada tahun 2019.

“Percubaan Shafie untuk mendapatkan sokongan telah menimbulkan banyak kekeliruan – bahkan pengarah Jabatan Tanah dan Ukur harus menjelaskan masalah tersebut dengan menyebutkan bahawa hanya 5,978 hak milik tanah yang terjejas akan dikembalikan kerana mereka adalah pemilik tanah yang asal,” katanya.

Tegasnya lagi perubahan tempoh hak milik dari 99 tahun kepada 999 tahun itu bukanlah jasa dan usaha kerajaan pimpinan Warisan.

Katanya, manifesto pemilihan SAPP pada 2013 dan 2018 juga mengandungi dasar mengenai pembaharuan tanah Sabah.

Manifesto itu, menurutnya, menyebut bahawa permohonan untuk memanjangkan tempoh pajakan tanah yang ada dari 99 tahun hingga 999 tahun akan dibenarkan.

“Jangan kita lupa, presiden SAPP Datuk Yong Teck Lee bahkan telah meluluskan hak milik tanah Likas Taman Seputeh hingga 999 tahun ketika dia menjadi ketua menteri Sabah,” katanya.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top