Operasi Logistik Terbesar Untuk Menghantar 60 Tangki Raksasa Ditangguhkan

treler.jpg

Tangki simpanan bersaiz raksasa berkenaan telah dimuatkan ke treler dan sedia untuk diangkut pada bila-bila masa.

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Penghantaran 60 tangki simpanan raksasa dengan jumlah gabungan 10,000 meter padu dan berat 500 tan dari Pelabuhan Sepanggar ke kilang pembuatan kerajang tembaga SK Nexilis bernilai RM4.2 bilion di Taman Perindustrian Kota Kinabalu (KKIP). yang dijadualkan semalam (6 April) hingga 9 April dan 11 April telah ditangguhkan berikutan aduan orang ramai.

Jabatan Kerja Raya Sabah mengumumkan di Facebook rasminya bahawa operasi logistik terbesar di Sabah itu akan dijadualkan semula selepas mendapat kelulusan daripada agensi berkaitan.

“Jabatan menerima banyak aduan dan rungutan daripada pengguna jalan raya mengenai notis penutupan jalan bagi penghantaran yang dijadualkan bermula pada 6 April dan dijangka siap pada 11 April.

“Setelah mengambil kira aduan dan mempertimbangkan kesan kesesakan lalu lintas semasa proses penghantaran, pihak jabatan ingin memaklumkan bahawa notis penutupan jalan sebelum ini dibatalkan.

“Proses pengangkutan kargo itu juga ditangguhkan sehingga jadual baharu penutupan itu dibincangkan dan dipersetujui dengan agensi berkaitan,” katanya.

Kapal yang membawa tangki simpanan dari Korea Selatan itu tiba di Pelabuhan Sepanggar baru-baru ini.

Sebagai persediaan untuk pengangkutan tangki simpanan, jabatan telah mengeluarkan notis penutupan jalan dan gangguan bekalan elektrik, serta penjajaran semula jalan raya, pemangkasan pokok, pembongkaran tiang elektrik dan kabel untuk dilalui tangki simpanan yang besar itu.

Operasi logistik utama itu melibatkan perancangan dan mesyuarat selama dua bulan di kalangan 10 jabatan dan agensi kerajaan serta sebuah syarikat logistik.

Pencapaian logistik yang mengagumkan itu dilakukan oleh NCT Group, yang pengarahnya Ng Vui Chuan mengesahkan bahawa penghantaran telah tiba di Pelabuhan Sepanggar pada 5 April.

Beliau berkata tangki simpanan telah dimuatkan ke dalam treler dan bersedia untuk diangkut pada bila-bila masa.

“Ini pastinya bukan misi yang mudah,” katanya, sambil menambah bahawa tangki simpanan yang dibuat khas mempunyai saiz yang sangat besar – yang terbesar berukuran 24 kaki kali dua kaki – yang lebih lebar daripada saiz treler dan juga jalan raya.

Justeru, katanya mengangkut tangki simpanan iru memerlukan kemahiran khas.

Ng berkata, syarikat itu telah memperuntukkan masa hampir dua bulan merancang dan bertemu dengan 10 jabatan dan agensi kerajaan termasuk polis, Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB), Celcom, Jabatan Kerja Raya negeri dan Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK).

“Disebabkan saiz tangki simpanan, terdapat keperluan untuk memangkas pokok di pembahagi jalan dan menyusun semula jalan sepanjang 14 kilometer dari Pelabuhan Sepanggar ke KKIP.”

Beliau berkata papan tanda jalan DBKK, SESB dan kabel telekomunikasi juga perlu dibongkar buat sementara waktu bagi membolehkan treler yang membawa tangki simpanan dapat melaluinya.

“Polis juga akan menghantar beberapa pasukan untuk mengarahkan lalu lintas.”

Ng berkata syarikat itu terpaksa menghantar 20 hingga 30 trelernya untuk mengangkut tangki simpanan tersebut.

Beliau mendedahkan bahawa tangki simpanan gergasi itu adalah kumpulan pertama penghantaran yang diimport oleh SK Nexilis untuk kilang pembuatannya di Kota Kinabalu.

Beliau berkata akan ada lebih banyak penghantaran seumpama itu ke Sabah apabila pembinaan kilang itu berjalan lancar.

Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Hajiji Noor telah melawat tapak pembinaan kilang itu pada 17 Mac.

Pembinaan kilang itu dijangka siap pada penghujung tahun depan.

 

Berita asal: The Borneo Post

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top