Ongkili Tak Kenang Budi – Salleh

SSK-1.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: ADUN Usukan Datuk Seri Panglima Dr Salleh Said Keruak menyifatkan Presiden Parti Bersatu Sabah (PBS) Datuk Seri Panglima Maximus Ongkili ‘gila’ (gila) dan tidak berterima kasih kerana mendakwa BN memberikan kad pengenalan (IC) kepada pendatang tanpa izin sebagai pertukaran untuk undi mereka.

Bekas ketua menteri itu berkata demikian semasa Konvensyen Barisan Nasional (BN) Sabah 2022 di Pusat Komersial dan Teknologi Antarabangsa, di sini, hari ini.

“Saya sangat marah membaca berita itu, Datuk Max (Maximus) gila, dia buat kenyataan mengatakan parti dalam BN ada pengundi palsu, keluarkan IC palsu… kalau dia sebut BN kita akan buat laporan polis kerana ini fitnah.

“Dalam RCI (Suruhanjaya Siasatan Diraja) tidak menyebut siapa yang melakukannya. Ia hanya laporan, siasatan … dia tidak sepatutnya berkata begitu hanya kerana politik.

Kelmarin, Ongkili dilaporkan mendakwa sebuah parti komponen BN menyalahgunakan Pati di Sabah demi kepentingan politik mereka.

Tanpa menyebut parti mana, katanya, penglibatan parti terbabit meraih undi daripada Pati terbukti dalam siasatan RCI mengenai Pati di Sabah sebelum ini.

“BN Kota Marudu bekerja keras untuk membantu Maximus menang tetapi dia tidak bersyukur. Dia tidak sepatutnya beremosi.

“Dia kata BN paling teruk tapi dia dalam kabinet. Tidakkah dia tahu siapa Perdana Menteri? Perdana Menteri kita daripada BN,” kata Salleh dalam forum semasa konvensyen itu.

Salleh juga berkata memandangkan Maximus adalah ketua jawatankuasa Perjanjian Malaysia 1963 (MA63), beliau juga harus memasukkan BN sebagai gabungan yang turut memperjuangkannya.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top