Notis gangguan bekalan air 10 hari mengelirukan – Shahelmey

shahelmey.jpg
Kongsi Bersama

PAPAR: Notis gangguan bekalan air selama 10 hari membabitkan Loji Rawatan Air (LRA) Moyog yang dikeluarkan Jabatan Air Negeri Sabah (JANS), semalam (Rabu) adalah mengelirukan dan mengundang kemarahan pengguna yang terkesan, demikian kata Menteri Kerja Raya Sabah, Datuk Ir Shahelmey Yahya.

Menurut Shahelmey beliau telah berbincang dengan Pengarah JANS pada awal pagi tadi kerana mendapati notis tersebut kurang jelas maksudnya dan menimbulkan kemarahan di kalangan rakyat, malah netizen serta media arus perdana telah mula mengeluarkan berita mengenai 10 hari gangguan air.

“Saya telah semak dengan CEO (Ketua Pegawai Eksekutif) Jetama pagi tadi bahawa kerja-kerja penyelenggaraan clarifier itu mesti dibuat, sekiranya tidak dibuat ia mungkin akan menyebabkan gangguan yang lebih kritikal pada masa akan datang,” katanya.

Tambah beliau, kerja penyelenggaraan tersebut akan menyebabkan pengurangan air pada LRA Moyog namun kekurangan itu hanya melibatkan dua juta liter sehari (mld).

“Kerja penyelenggaraan tersebut akan melibatkan pengurangan air di LRA Moyog sebanyak dua mld daripada 189 mld turun kepada 187 mld.

“Namun Jetama komited untuk menambah dua mld daripada LRA Moyog diganti dengan LRA Kasigui. LRA Kasigui yang sekarang beroperasi pada 53 mld boleh tambah dua mld lagi untuk menjadikan 55 mld.

“Jadi gangguan kerja penyelenggaraan sebanyak dua mld LRA Moyog akan diganti oleh LRA Kasigui,” katanya kepada pemberita selepas melawat LRA Limbahau, di sini pada Khamis.

Sehubungan itu, Shahelmey sekali lagi memohon maaf atas kekeliruan tersebut dan telah meminta JANS menarik balik notis yang mengelirukan itu.

“Mesej pertama itu betul kemungkinan berlaku gangguan air disebabkan kerja penyelenggaraan dan kerja penyelenggaraan ini pula perlu dilakukan bagi mengelak kejadian lebih kritikal di masa akan datang sekiranya ia tidak dilaksanakan.

“Tetapi gangguan 10 hari itu yang membuatkan rakyat panik, itu adalah ‘misinterpretasi’,” katanya.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top