Nilai Sarang Burung Walit Sabah Dijangka Meningkat Tidak Lama Lagi

sarang-burung.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Nilai sarang burung walit di negeri ini dijangka meningkat apabila pusat pemprosesan sarang burung walit Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Beluran mula beroperasi tahun ini.

Ketua Unit Pengeluaran dan Perniagaan Lembaga Pertubuhan Peladang Sabah, Aqmal Asyraf Salleh berkata menerusi pusat itu, pengusaha terbabit akan mendapat keuntungan kerana jaminan harga pembelian sarang burung itu boleh dinaikkan kepada kira-kira RM4,000 sekilogram (kg) dan ini boleh naik lebih tinggi mengikut kualitinya.

“Sekiranya sarang burung walit gred A di pasaran bernilai antara RM3,000 hingga RM3,500 sekilogram, kita boleh mendapatkan harga yang lebih tinggi apabila pusat pemprosesan siap kerana tidak perlu menghantarnya ke Semenanjung untuk diproses. ,” katanya kepada Bernama ketika ditemui pada program jelajah Aspirasi Keluarga Malaysia (AKM) di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC) di sini yang berakhir semalam.

Pada Jun 2020, Menteri Pertanian dan Industri Makanan (MAFI) Datuk Seri Dr Ronald Kiandee memperuntukkan RM1.4 juta untuk menaik taraf pusat pemprosesan sarang burung walit PPK Beluran.

Apabila siap kelak, kilang itu akan memberi manfaat kepada lebih 800 petani di daerah Beluran dan kawasan sekitarnya.

Sementara itu, Aqmal Asyraf berkata menerusi JAKM, Lembaga Pertubuhan Peladang yang merupakan agensi di bawah MAFI turut memberi peluang kepada pengunjung melihat replika sarang burung walit itu.

Beliau berkata replika itu telah menarik pengunjung ke gerai MAFI, dan ramai yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai cara memulakan projek rumah burung walit dan proses yang terlibat. — Bernama

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top