NGO Gesa Sempadan Sabah Dibuka Semula

pelancongan.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Sekumpulan 19 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) termasuk dewan perniagaan dan persatuan pelancongan menggesa pembukaan semula sempadan antarabangsa di Sabah kepada pelawat asing, bermula dengan Vaccinated Travel Lane (VTL) antara Kota Kinabalu dan Singapura, Shenzhen, Seoul dan Taipei.

Presiden Persatuan Ejen Pelancongan dan Pengembaraan Sabah (SATTA) Datuk Seri Winston Liaw berkata sudah tiba masanya untuk membuka semula sempadan antarabangsa memandangkan lebih 90 peratus orang dewasa di seluruh negara telah divaksin.

Beliau berkata pembukaan semula perjalanan rentas negeri sejak November tahun lepas telah membantu meringankan keadaan industri pelancongan, dengan hotel dan penginapan jangka pendek menunjukkan prestasi yang baik daripada segi penghunian.

Walau bagaimanapun, impak pelancong domestik kepada industri pelancongan adalah minimum kerana kuasa perbelanjaan mereka agak kurang.

“Rekod lalu menunjukkan pelancong dari China merangkumi sehingga 70 peratus daripada ketibaan antarabangsa di Sabah, diikuti oleh Korea Selatan.

“Pelawat asing ini sanggup membelanjakan wang,” katanya dalam sidang media bersama NGO itu.

Beliau menyuarakan harapan agar sempadan antarabangsa dapat dibuka semula menjelang akhir Februari.

Katanya, beliau telah mencadangkan kepada Firefly untuk melancarkan penerbangan dari Kota Kinabalu ke China, Taipei, Seoul dan Singapura di bawah VTL dalam mesyuarat baru-baru ini, manakala Scoot, syarikat penerbangan tambang murah di bawah Singapore Airlines, juga telah menyatakan hasrat mereka untuk menyambung semula penerbangan.

Menurutnya, ini menunjukkan ada permintaan untuk perjalanan ke Sabah, termasuk rakyat Sabah yang ingin pulang ke negeri ini tetapi terpaksa transit di Kuala Lumpur.

Liaw berkata Sabah boleh membuka semula sempadan antarabangsanya bermula dengan VTL antara Kota Kinabalu dan Singapura, Shenzhen, Seoul dan Taipei, perjalanan dari titik ke titik yang lebih mudah dikawal.

Beliau juga berkata negeri perlu bersedia dengan baik untuk pembukaan semula sempadan, termasuk menubuhkan pusat kuarantin yang selesa untuk pelancong dan pusat ujian Covid-19.

“Ejen pelancongan akan memastikan pelanggan mereka mematuhi prosedur operasi standard (SOP) dengan tegas.

“Pilihan raya negeri di Melaka dan Sarawak baru-baru ini menunjukkan penularan Covid-19 boleh dikawal jika rakyat mematuhi SOP yang ketat.”

Beliau percaya perjalanan VTL bukan sahaja akan membawa masuk pelancong, tetapi juga pelabur yang ingin meneroka peluang di Sabah.

Sementara itu, Presiden Persatuan Perusahaan Kecil Sederhana Sabah (PKS Sabah) Foo Ngee Kee berkata VTL boleh dilakukan dengan penguatkuasaan ketat ke atas pengunjung antarabangsa, termasuk mewajibkan mereka menjalani ujian Covid-19 dan dikesan menggunakan jalur digital.

Di samping itu, beliau berkata pelawat mesti mengikut jadual perjalanan mereka dan mempunyai bas persiaran yang mengangkut mereka ke destinasi mereka untuk mengurangkan hubungan dengan penduduk tempatan.

Katanya, jangkitan tetap terkawal selepas kerajaan negeri membenarkan “dine-in” di premis makanan pada Jun tahun lalu walaupun keputusan tersebut melanggar arahan persekutuan ketika itu.

“Tindakan berani itu menyelamatkan ramai pekerja di Sabah,” katanya.

Berikutan itu, katanya, kerajaan sewajarnya menggunakan pendekatan sama dalam menguatkuasakan prosedur operasi standard (SOP) selepas membuka semula sempadan antarabangsa, dengan melaksanakan beberapa pengubahsuaian.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top