Negara mana yang mengecam serangan Israel ke atas Gaza? Ini senarainya…

Gaza-4.jpg
Kongsi Bersama

Selain Malaysia, negara mana lagi yang mengecam atau setidak-tidaknya mengkritik keras serangan Israel ke atas Gaza? Berikut adalah sebahagian daripadanya:

Afrika Selatan
Presiden Afrika Selatan Cyril Ramaphosa pada Sabtu menggariskan sokongan bersejarah negaranya untuk “perjuangan adil” rakyat Palestin dalam satu kenyataan umum, berdiri dengan keffiyeh di bahunya di hadapan orang ramai yang memegang bendera kecil Palestin.
“Kami semua yang berdiri di sini mengikrarkan solidariti kami dengan rakyat Palestin,” katanya.
Beliau menyifatkan Israel sebagai “rejim yang menindas” dan menunjuk kepada apa yang disifatkan oleh banyak kumpulan hak asasi manusia sebagai dasar seperti aparteid Israel terhadap rakyat Palestin.

Algeria
Kementerian Hal Ehwal Luar Algeria telah menyatakan kebimbangan yang mendalam terhadap serangan Israel ke atas Gaza, menuduhnya melanggar undang-undang kemanusiaan antarabangsa.
Algeria juga meminta campur tangan antarabangsa segera untuk melindungi rakyat Palestin, yang hak-haknya telah disifatkan sebagai pusat kepada penyelesaian konflik.

Belize
Negara kecil di Amerika Tengah ini mengecam peperangan antara Hamas dan Israel sambil menyokong sebuah negara Palestin dengan Baitulmaqdis Timur sebagai ibu kotanya dan menuntut supaya penduduk Palestin yang dipindahkan dari tanah air nenek moyang mereka dibenarkan pulang.

Brazil
Menteri Luar Brazil Mauro Luiz Iecker Vieira berkata pada Jumaat bahawa negaranya telah “menerima dengan kecewa berita bahawa tentera Israel menyeru semua orang awam – lebih daripada satu juta – yang tinggal di utara Gaza untuk keluar dalam tempoh 24 jam”.
Veira, yang bercakap di New York selepas mesyuarat Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, merujuk kepada penilaian PBB bahawa tindakan seperti itu boleh membawa kepada “tahap kesengsaraan yang belum pernah berlaku sebelum ini” ke atas orang.

Colombia
Presiden Colombia Gustavo Petro menekankan keperluan bagi Israel dan Palestin untuk ke meja rundingan dan berusaha ke arah penyelesaian dua negara. Dia membuat perbandingan sejarah antara situasi di Gaza dan kekejaman masa lalu.
Dalam satu kenyataan yang disiarkan di X, sebelum ini Twitter, dia berkata: “Gaza hari ini kelihatan seperti musnah atau lebih daripada ghetto Warsaw selepas ia dimusnahkan oleh kebiadaban Nazi sebagai tindak balas kepada pemberontakan Yahudi dan sosialis di kem tahanan itu.”

Cuba
Cuba telah mengutuk keganasan di Israel dan Palestin, mengaitkannya dengan pencabulan hak Palestin yang telah lama wujud.

Indonesia
Indonesia yang menggesa agar keganasan dihentikan serta-merta untuk mengelakkan lebih banyak korban, juga berhujah bahawa pendudukan wilayah Palestin oleh Israel adalah punca konflik yang berpanjangan.

Iraq
Iraq juga telah menggelar serangan ke atas Gaza sebagai kesinambungan penindasan terhadap rakyat Palestin di bawah penjajahan Israel.

Iran
Jurucakap Kementerian Luar Iran, Nasser Kanaani menyifatkan penentangan Palestin sebagai reaksi semula jadi terhadap provokasi Israel.

Ireland
Perdana Menteri Ireland Leo Varadkar telah mengecam tindakan Israel memotong bekalan elektrik, bekalan bahan api dan air, serta menyifatkannya sebagai pelanggaran undang-undang kemanusiaan antarabangsa dan hukuman kolektif.

Kesatuan Afrika (AU)
Pengerusi Kesatuan Afrika Moussa Faki Mahamat telah menekankan bahawa penafian hak asasi rakyat Palestin sebagai punca utama ketegangan semasa. AU merayu kepada kedua-dua pihak untuk menamatkan peperangan dan kembali ke meja rundingan.

Kuwait
Kementerian Luar Negeri Kuwait telah menyatakan kebimbangan terhadap peningkatan korban di Gaza, menyeru masyarakat antarabangsa untuk menghentikan keganasan, melindungi rakyat Palestin, dan menamatkan provokasi Israel. Ia telah memberi amaran bahawa penerusan keganasan tanpa pencegahan akan menjejaskan usaha damai dan prospek penyelesaian kedua-dua negara.

Maghribi
Maghribi, yang sedang menuju ke arah hubungan diplomatik penuh dengan Israel di bawah Perjanjian Abraham, telah menyuarakan kebimbangan yang mendalam terhadap situasi di Gaza dan menyeru agar keganasan dihentikan segera. Negara itu menekankan kepentingan dialog dan rundingan sebagai cara untuk mencapai penyelesaian dua negara.
Dalam sesi Liga Arab, Menteri Luar Negeri Maghribi Nasser Bourita, menekankan “sokongan penuh dan tidak berbelah bahagi” Maghribi untuk Palestin.

Maldives
Kerajaan Maldives telah menyatakan kebimbangan mengenai keganasan yang semakin meningkat di Semenanjung Gaza dan mengulangi solidaritinya terhadap rakyat Palestin.
Kerajaannya berkata bahawa keamanan berkekalan di Timur Tengah hanya boleh dicapai melalui penyelesaian dua negara berdasarkan sempadan sebelum 1967, dengan Baitulmaqdis Timur sebagai ibu kota Palestin.

Norway
Menteri Luar Norway Anniken Huitfeldt telah mengkritik keseluruhan sekatan ke atas Gaza sebagai tidak boleh diterima dan menekankan bahawa hak Israel untuk mempertahankan diri mesti mematuhi undang-undang antarabangsa.
“Penubuhan sekatan penuh, termasuk akses kepada elektrik, air, makanan, dan barangan lain yang amat diperlukan untuk kelangsungan hidup penduduk awam di Gaza, adalah tidak boleh diterima,” kata Huitfeldt dalam satu kenyataan.
“Skala kemusnahan di Gaza sangat besar. Sebilangan besar orang awam telah terbunuh. Memandangkan sekatan penuh oleh Israel, menutup lintasan sempadan, dan serangan Israel yang berterusan, saya bimbang penduduk awam di Gaza akan menghadapi kesukaran yang lebih besar pada hari-hari mendatang,” tambahnya.

Oman
Kementerian Luar Negeri Oman telah menyatakan kebimbangan terhadap peningkatan sengketa yang berterusan antara Palestin dan Israel, menekankan keperluan untuk kedua-dua pihak untuk ke meja rundingan, dan menyeru campur tangan antarabangsa untuk menghentikan peperangan itu.
Menekankan kepentingan mematuhi undang-undang antarabangsa, Oman menegaskan pentingnya keperluan strategik untuk mencari penyelesaian yang adil, komprehensif dan berkekalan kepada isu Palestin berdasarkan penyelesaian dua negara.

Qatar
Qatar menggesa semua pihak untuk berhenti berperang di tengah-tengah situasi yang semakin memuncak di Gaza, dengan menganggap Israel bertanggungjawab atas peningkatan berikutan pencabulan hak Palestin, khususnya pencerobohan ke dalam Masjid Al-Aqsa.
Kementerian Luar Negeri menggesa masyarakat antarabangsa untuk memaksa Israel menghormati undang-undang antarabangsa dan hak sejarah rakyat Palestin serta mencegah keganasan selanjutnya terhadap orang awam Palestin. Qatar telah mengulangi pendirian tegasnya dalam menyokong perjuangan Palestin, termasuk penubuhan sebuah negara merdeka berdasarkan sempadan 1967 dengan Baitulmaqdis Timur sebagai ibu kotanya.

Rusia
Rusia menegaskan bahawa konflik Israel-Palestin tidak boleh diselesaikan dengan kekerasan tetapi melalui cara politik dan diplomatik. Rusia menggesa gencatan senjata segera, menolak keganasan, dan proses rundingan dengan bantuan masyarakat antarabangsa untuk mewujudkan keamanan yang berkekalan di Timur Tengah.
Presiden Vladimir Putin telah menekankan “pembentukan negara Palestin merdeka dengan Baitulmaqdis Timur sebagai ibu kotanya” untuk menyelesaikan isu itu.
Moscow juga enggan menyenaraikan Hamas sebagai organisasi “pengganas” berikutan langkah serupa yang diambil oleh Perancis dan Kesatuan Eropah awal minggu ini.

Syria
Syria memuji puak penentang Palestin di sebalik serangan 7 Oktober lalu, sambil mengkritik pendudukan dan pengepungan Israel.

Venezuela
Kerajaan Venezuela menyuarakan kebimbangannya mengenai situasi di Semenanjung Gaza dan menyeru agar keganasan dihentikan di seluruh wilayah Palestin melalui dialog terus dan pematuhan kepada resolusi Majlis Keselamatan PBB 2334. Venezuela menggesa Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk memenuhi peranannya sebagai penjamin antarabangsa keamanan.

 

Sumber: Al Jazeera

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top