Nama ‘Kad Warga Asing’ Tak Sesuai – Jeffrey

dr-jeffrey-2.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Timbalan Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan menegaskan bahawa langkah penyelesaian Kementerian Dalam Negeri untuk mengeluarkan “Kad Warga Asing” tidak boleh diterima oleh rakyat Sabah.

“Ini kerana istilah itu boleh disalah tafsir. Kita mesti menggunakan bahasa yang tepat.

“Sebab itu, menamakan dokumen itu sebagai ‘kad penduduk bukan warganegara’ adalah lebih sesuai kerana ia akan membezakan pemegang kad ini dengan hak warganegara tulen,” katanya.

Kitingan berkata pemimpin Sabah, sama ada di pihak kerajaan mahupun pembangkang, mahu menyelesaikan isu pendatang asing dan telah bekerjasama rapat dengan pihak penguatkuasa untuk mencari penyelesaian yang boleh dilaksanakan dan boleh diterima.

Beliau juga berkata kerajaan negeri sedang mempertimbangkan pengeluaran IC Sabah, dan percaya bahawa ia akan membantu jauh ke arah memastikan hak rakyat Sabah dilindungi.

“Kad ini juga akan membantu mengenal pasti rakyat Sabah tulen daripada bukan Sabah. Ia mudah untuk dilengkapkan kerana ia hanya bersifat pentadbiran.

“Saya bersetuju dengan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainuddin bahawa kita memerlukan kemahuan politik (political will) untuk menyelesaikan masalah kita, khususnya masalah pendatang asing.

“Kami sedang melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan perkara ini mengikut kemampuan kami sendiri, dan kami berharap Putrajaya mempunyai kemahuan politik untuk menyokong aspirasi Sabah,” katanya.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top