Naik Taraf Lapangan Terbang Tawau Untuk Manfaatkan Pemindahan Ibu Negara Indonesia Ke Kalimantan – Christina Liew

airport-tawau.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Bekas timbalan ketua menteri Sabah Datuk Christina Liew menggesa kerajaan persekutuan menambah baik perhubungan jalan raya dan hubungan udara, khususnya di pantai timur daerah Tawau.

Beliau berkata ini penting memandangkan pemindahan ibu negara Indonesia ke Kalimantan Timur.

Liew, yang merupakan Ahli Parlimen Tawau, berkata beliau telah mendesak agar lapangan terbang Tawau diperluaskan dan statusnya dinaik taraf kepada lapangan terbang antarabangsa sejak 2018.

“Pada 2019, saya mengetuai delegasi, sebagai menteri pelancongan, kebudayaan dan alam sekitar, untuk bertemu kementerian persekutuan mengenai perkara itu, tetapi permohonan kami untuk pembesaran lapangan terbang itu ditolak,” katanya dalam satu kenyataan di sini pada Khamis.

“Saya menggesa kerajaan persekutuan menyemak semula permohonan kami bagi menjangkakan kemasukan pelancong ke Sabah sebaik sahaja sempadan antarabangsa dibuka semula dalam masa terdekat.”

Christina Liew

Liew berkata lapangan terbang itu boleh menampung pesawat A320, yang terbang ke daerah itu sebelum pandemik Covid-19, dan mempunyai kapasiti pengendalian penumpang sebanyak 1.4 juta penumpang.

Kapasiti ini telah meningkat pada 2018 apabila ia mengendalikan hampir 1.7 juta penumpang dan menjelang 2019, ia telah mengendalikan 2.4 juta penumpang.

“Memandangkan Indonesia akan mengalihkan ibu kotanya dari Jakarta ke Kalimantan Timur, sambungan jalan raya dan sambungan udara Sabah mesti dipertingkatkan untuk memanfaatkan potensi ekonomi yang besar daripada pembangunan ini.

“Seperti Sabah, Kalimantan Timur, yang merupakan wilayah kedua terbesar di Kalimantan, kaya dengan sumber asli seperti minyak, gas, arang batu dan emas,” katanya.

Liew yang juga ADUN Api-Api berkata komuniti perniagaan di Tawau juga sedang menunggu penggantungan penerbangan dari Tawau ke Tarakan di Kalimantan Utara ditarik balik.

“Kami berharap pemulihan perkhidmatan ini sedang dipertimbangkan dalam pelan pemulihan ekonomi kerajaan,” katanya.

Liew juga menggesa Putrajaya mempertimbangkan untuk menaik taraf jalan sepanjang 30km dari daerah Kalabakan ke Samarinda, yang merupakan bandar terbesar dan ibu kota Kalimantan Timur.

Beliau berkata kerajaan Sabah, seawal 2003, telah berusaha untuk meneroka prospek kerjasama ekonomi antara Sabah dan Kalimantan Timur.

Ini bertujuan untuk merapatkan hubungan perdagangan dan menggalakkan pelaburan dalam pertanian, infrastruktur dan pelancongan.

Beliau berkata pertubuhan perniagaan juga mahu kerajaan persekutuan mewujudkan semula hubungan udara terus antara Kota Kinabalu dan Balikpapan, pintu masuk ke Kalimantan Timur.

Perkhidmatan penerbangan langsung Kota Kinabalu-Balikpapan yang pertama telah dirasmikan oleh Malaysia Airlines (MAS) pada Julai 2003 untuk mempromosikan perdagangan rentas sempadan antara Sabah dan Kalimantan Timur.

Pada 2012, MASwings juga memulakan operasinya dari Kota Kinabalu ke Balikpapan tetapi ia berhenti selepas 2014.


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top