Muka Baharu Pada PRU 15: Apa Kata Dua Penganalisis Ini?

dr-romzi-n-dr-lee.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Langkah meletakkan 70 peratus muka baharu mahupun calon muda pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) amat wajar bagi menggantikan pemimpin korup yang bermasalah integriti pada masa ini.

Bercakap kepada Utusan Malaysia, Pensyarah Kanan Universiti Malaysia Sabah (UMS) Dr. Romzi Ationg berkata, pemimpin tidak boleh berterusan menutup mata dan telinga rakyat yang mahukan pemimpin berintegriti serta berkredibiliti untuk memacu pembangunan negara.

Katanya, ketika ini ramai pemimpin muda yang mempunyai kualiti kepimpinan yang baik namun, sistem parti-parti politik di negara ini menyukarkan mereka untuk tembus dan diangkat sebagai calon.

Beliau berkata, ada sesetengah kepimpinan parti kurang berminat mengetengahkan calon muda kerana mereka sudah terlalu selesa dengan muka-muka lama yang disifatkan ‘calon pasti menang’.

“Senario politik semasa memerlukan golongan muda diangkat untuk menjadi pelapis dan peneraju agenda pembangunan negara menerusi idea-idea yang lebih segar.

“Malah, mereka ini masih bertenaga namun, faktor pengetahuan dan pendidikan serta sikap kepimpinan mereka juga perlu diambil kira,” katanya.

Berlainan dengan pandangan Pensyarah Kanan Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan UMS, Prof. Madya Dr. Lee Kuok Tiung yang melihat formula calon muda tidak terpakai untuk semua peringkat pengundi.

 

Baca seterusnya di Utusan Malaysia


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top