Muis sedia RM600,000 untuk program ‘Kembali Ke Sekolah’

MUIS.jpg
Kongsi Bersama

PAPAR: Majlis Agama Islam Sabah (Muis) akan membelanjakan lebih setengah juta ringgit untuk program Kembali Ke Sekolah 2024 bagi kira-kira 2,000 kanak-kanak kurang berkemampuan (asnaf) untuk membeli bahan sekolah di 10 daerah di Sabah.

Daily Express dalam laporannya memetik Timbalan Pengerusinya Datuk Ustaz Malai Ali Malai Ahmad sebagai berkata Muis membelanjakan kira-kira RM600,000 keseluruhan atau RM60,000 setiap daerah untuk tujuan tersebut.

Beliau berkata, program tahun ini dibiayai Bahagian Zakat dan Fitrah.

“Program sebegini merupakan acara tahunan Muis yang telah melaksanakannya sebelum Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), namun terhenti semasa pandemik Covid-19, dan hanya diteruskan selepas PKP tamat.

“Melalui program ini, kami berharap anak-anak ini dapat meningkatkan taraf hidup diri mereka dan keluarga melalui pendidikan.

“Dengan wang zakat yang diberikan kepada mereka, kami berharap berkat dana tersebut dapat menjadikan anak-anak cemerlang dalam pelajaran. Kebanyakan ibu bapa berterima kasih kepada Muis kerana menganjurkan program sebegini yang sangat membantu meringankan beban mereka,” katanya.

Beliau dilaporkan berkata demikian selepas merasmikan program Kembali Ke Sekolah di Servay Takis, di sini pada Selasa.

Malai Ahmad berkata setiap kanak-kanak menerima RM300 untuk membeli bahan persekolahan seperti alat tulis, pakaian sekolah dan kasut, antara lain.

Beliau berkata kira-kira 200 kanak-kanak daerah di sini adalah daripada golongan asnaf yang mendapat manfaat daripada program itu.

Setakat ini, katanya Papar, Kota Kinabalu, Sepanggar, Sandakan, Tawau dan beberapa daerah dipilih untuk program ini tahun ini, dan daerah lain akan menyusuli.

“Mereka yang belum menerima sumbangan sebegini akan mendapatnya pada masa hadapan kerana terdapat ramai asnaf dan kita tidak membelanjakannya sekali gus.

“Selain program ini, kami juga membiayai majlis berkhatan tahun ini sempena cuti sekolah, dengan kira-kira 500 anak asnaf berkhatan di seluruh Sabah,” kata Malai Ahmad.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top