Muhyiddin Akan Lancar Perikatan Nasional di Sabah?

muhyiddin.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dijadualkan akan mengadakan lawatan ke negeri ini mulai Sabtu.

Seiring dengan lawatan itu beliau dijangka melancarkan Perikatan Nasional (PN) yang baru didaftarkan.

Menurut laporan The Star, sumber Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Sabah mengesahkan perdana menteri akan melancarkan gabungan itu di sini.

Walau bagaimanapun sumber itu tidak menyatakan pihak mana yang akan bergabung dengan PN di peringkat negeri kerana rundingan masih berjalan dengan pihak-pihak tertentu.

Khabar-khabar dalam lingkungan politik Sabah bagaimanapun mendakwa Bersatu, yang Muhyiddin menjadi presidennya akan bekerjasama dengan Parti Solidariti Tanah Airku (STAR) yang dipimpin oleh Datuk Jeffrey Kitingan, Parti Progresif Sabah (SAPP) yang diketuai oleh bekas ketua menteri Datuk Yong Teck Lee, serta PAS dan MIC.

Difahamkan, rundingan masih berjalan dengan Parti Bersatu Sabah (PBS), yang dipimpin oleh Datuk Seri Maximus Ongkili, yang partinya adalah sekutu dengan PN di peringkat nasional.

Tidak jelas bagaimana PN akan bekerjasama dengan gabungan Barisan Nasional (BN), iaitu Umno Sabah yang diketuai oleh Datuk Seri Bung Moktar Radin dan rakan-rakannya MCA Sabah, yang diketuai oleh Datuk Chim Kim Hiung, dan Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS) yang diketuai oleh Tan Sri Joseph Kurup.

Laporan itu memetik sumber-sumber yang mengatakan bahawa bergantung kepada Umno untuk memutuskan apakah akan menggunakan logo BN atau logo PN, yang dijangka akan diumumkan oleh Muhyiddin tidak lama lagi.

Parti pembangkang tempatan, terutama PBS, berkeras menggunakan logo mereka sendiri dalam PRN ini.

 


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top