MUDA Bincang Bantu Warisan Lebarkan Sayap Ke Semenanjung

muda-warisan.jpg
Kongsi Bersama

KUALA LUMPUR: Ikatan Demokratik Malaysia (MUDA) sedang mengadakan perbincangan dengan Parti Warisan Sabah untuk melebarkan pengaruh parti pimpinan Datuk Seri Shafoe Afdal itu ke Semenanjung Malaysia.

Naib presiden Muda Mutalib Uthman memberitahu The Malaysian Insight bahawa kedua-dua pihak belum mencapai persetujuan rasmi, tetapi dalam peringkat  perbincangan untuk bekerjasama.

“Kami sedang berbincang dengan Warisan untuk membantu parti itu menjadi parti nasional dan melebarkan sayapnya ke Semenanjung Malaysia.

“Kami belum mempunyai perjanjian rasmi, hanya perbincangan awal untuk kami mencari jalan bersama untuk bekerjasama. Mungkin ada masalah yang dapat kita bincangkan dan perjuangkan bersama, ”katanya dipetik oleh portal berita tersebut.

Dia menambah bahawa MUDA telah memulakan perbincangan dengan wakil Warisan sejak minggu lalu melalui panggilan video, dan sebarang perjanjian rasmi akan diumumkan kemudian hari.

“Kami baru mula bercakap tentang bekerja bersama minggu ini, bahkan kami belum bertemu secara langsung, semua pertemuan dilakukan melalui panggilan video.

“Pemimpin atasan Warisan, naib presiden parti, setiausaha agungnya dan pemimpin sayap pemuda dan wanita terlibat dalam perbincangan,” katanya.

Dia menambah bahawa MUDA merupakan pihak yang mendekati Warisan untuk mencetuskan rundingan, tetapi belum ada yang dapat dilakukan kerana Pendaftar Pertubuhan (RoS) masih belum mengiktiraf MUDA sebagai sebuah parti politik.

Mutalib kemudian menegaskan bahawa MUDA berada di blok Pembangkang, tetapi tidak bersama dalam pakatan Pakatan Harapan (PH).

“Kami tidak akan mengikuti Perikatan Nasional. Kami menyokong Syed Saddiq untuk menjadi perdana menteri berikutnya, tetapi ini belum dibincangkan sejauh ini, ”katanya dilaporkan, merujuk kepada presiden MUDA, Syed Saddiq Abdul Rahman.

Disember lalu dilaporkan bahawa keputusan Warisan untuk mengembangkan sayap ke Malaysia Barat dibuat kerana parti itu merasakan ia dapat memberikan alternatif kepada politik berasaskan etnik dan agama pada masa ini, kata salah seorang pemimpin partinya.

Setiausaha Agungnya, Datuk Loretto Padua Jr, yang bertindak balas terhadap pengkritik, mengatakan bahawa keputusan itu tidak dipengaruhi oleh mantan perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, dan dibuat secara bebas untuk menyebarkan konsep perpaduannya.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top