MT UMNO Putuskan Gantung Keahlian Tun Faisal 6 Tahun

tun-faisal.jpg
Kongsi Bersama

KUALA LUMPUR: Mesyuarat Majlis Tertinggi Umno malam tadi memutuskan untuk menggantung keahlian Tun Faisal Ismail Aziz.

Penggantungan Timbalan Ketua Umno Bahagian Putrajaya itu diputuskan selepas tamat Perhimpunan Agung Umno 2020 bagi ketiga-tiga sayap parti itu dalam Mesyuarat Majlis Tertinggi malam tadi.

Menurut Pengarah Pilihan Raya Umno, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman, hanya seorang sahaja yang digantung keahliannya, dan tiada pemecatan dibuat kepada ahli Umno lain.

“Ya, seorang sahaja,” katanya kepada media di perkarangan Menara Dato’ Onn.

Menurut Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Ahmad Maslan yang tidak mahu mendedahkan siapa yang digantung berkata individu itu digantung 6 tahun.

“Saya dimaklumkan seorang kerana biarlah beliau menerima surat penggantungan itu yang telah dihantar sebentar tadi.

“Enam tahun digantung atau dua penggal pemilihan MKT.

“Segala perkara itu ada dalam surat berkaitan ada dalam surat berkaitan,” katanya kepada media.

Sebelum ini, beberapa portal melaporkan Bendahari Umno yang juga Ketua Umno Bahagian Putrajaya, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor menggerakkan agenda menyekat peluang Faisal menjadi calon Parlimen Putrajaya.

Malah Tun Faisal dihadapkan ke jawatankuasa lembaga disiplin parti atas kesalahannya mengkritik Presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Perancangan itu dibuat melalui satu pertemuan tertutup bersama kira-kira 50 ahli jawatan kuasa bahagian dan ketua cawangan untuk menyokong tindakan tersebut dengan  menandatangani sebuah surat sokongan.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top