MP Sepanggar Puji Bajet Sabah, Tegaskan Perlu Sampai dan Dirasai Rakyat

mustapha-sakmud.jpg

Mustapha

Kongsi Bersama

SEPANGGAR: Ahli Parlimen P.171 Sepanggar, Mustapha Sakmud memuji bajet terbesar yang dibentangkan oleh Ketua Menteri merangkap Menteri Kewangan, Datuk Seri Panglima Hajiji Haji Noor di sidang DUN Sabah, Jumaat lepas.

Bajet yang menganggarkan perbelanjaan RM5.138 bilion dengan kutipan hasil RM5.268 bilion merupakan rekod tertinggi dan sejarah baharu Kewangan Negeri dengan lebihan RM130.47 juta.

Bajet bertemakan ‘Ekonomi Perkasa Rakyat Sejahtera’ diharap dapat digunakan sebaik mungkin untuk manfaat rakyat. Tidak guna jika hanya bajet besar tetapi tidak menyelesaikan isu-isu yang sering dihadapi oleh rakyat.

Beliau juga meminta agar peruntukan untuk tebatan banjir dan penyelenggaraan parit dan saliran dapat digunakan sebaik mungkin untuk meminimakan banjir kilat yang sering melanda beberapa lokasi dan kampung-kampung sekitar sepanggar.

Beliau ditemui pemberita semasa sesi lawatan ke Kampung Rampayan Ulu dan Kampung Rampayan Laut Manggatal sebaik saja tiba daripada Kuala Lumpur kelmarin.

Turut hadir adalah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Darau, Azhar Haji Matussin, Ketua-ketua kampung dan Pimpinan Cabang PKR Sepanggar yang diketuai oleh Timbalan Ketua Cabang, Ramlan Naim.

Beliau juga menyeru semua ADUN yang akan menerima peruntukan RM3 juta untuk tahun depan agar dapat membantu usaha mengurangkan masalah yang dihadapi oleh rakyat mengikut prioriti DUN masing-masing.

Beliau juga bercadang untuk menemui agensi dan jabatan yang berkaitan untuk mendapat maklumat terperinci tentang perancangan dan perlaksanaan mereka dalam menangani isu banjir kilat yang sering melanda kampung-kampung di sekitar Sepanggar ini.

Sebagai Ahli Parlimen baharu di sini beliau mengharapkan kerjasama dari semua pihak agar isu-isu ini dapat diangkat ke peringkat Parlimen.

“ Saya perlu input dan cadangan agar dapat dibawa kepada perhatian Perdana Menteri dan Kementerian yang berkenaan. Ini masanya untuk kita berkerja untuk rakyat dan redakan suhu politik negara.,” katanya.

Sumber: Sabah360online

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top