MP Kota Belud Terima Ijazah Sarjana Di Konvo UMS Ke-22

MP-kota-belud.jpg

Isnaraissah Munirah Majilis

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Ahli Parlimen Kota Belud Isnaraissah Munirah Majilis adalah antara 4,126 graduan pada Majlis Konvokesyen ke-22 Universiti Malaysia Sabah (UMS) kelmarin.

Bekas Timbalan Menteri Tenaga, Teknologi, Sains, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim itu memulakan perjalanannya untuk memperoleh Ijazah Sarjana Kejuruteraan Minyak dan Gas pada pertengahan 2016 dan tamat pada 2019.

Bagaimanapun, disebabkan Perintah Kawalan Pergerakan, beliau hanya berjaya mengikuti graduasi tiga tahun kemudian.

Menurut Munirah, keputusan untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat sarjana itu dibuat pada sekitar Jun atau Julai 2016, ketika masih bekerja sebagai jurutera elektrik di salah sebuah syarikat swasta di bandar raya ini.

Tempoh kursusnya ialah tiga semester, di mana dia perlu menghadiri kelas pada semester pertama dan kedua.

Sementara itu, dalam salah satu semester akhir dia terpaksa memilih antara disertasi praktikal atau makmal.

“Bermula semester kedua saya benar-benar bergelut antara politik dan menamatkan ijazah Sarjana saya. Walau bagaimanapun, ia adalah pengalaman yang menarik dan tidak dapat dilupakan.

“Sepanjang perjalanan, saya bertemu orang hebat yang menjadi kawan saya hingga ke hari ini.

“Saya berterima kasih kepada semua mentor saya atas dedikasi mereka terutamanya Profesor Madya Dr Jidon Adrian Janaun, Dr Anissuzaman, Profesor Dr Ravindra Pogaku, Dr Sariah Saalah, Dr Mizanur Rahman, Encik Chung dan ramai lagi orang hebat yang menjayakan perjalanan ini.

“Saya juga bertuah kerana mempunyai ibu bapa, adik-beradik dan ahli keluarga yang menyokong saya dalam pelbagai cara.

“Penghargaan saya juga ditujukan kepada rakan-rakan saya Helfi Ramli, Faizah Jatlee, Fairuz Mohamad, Sanny Sibin Orow, Said, Luqman Osman, Jofranklin Calentine, Clara dan semua orang yang saya temui sepanjang perjalanan,” tambahnya.

Munirah yang menamatkan pengajian peringkat ijazahnya di UMS, mengesyorkan universiti itu sebagai pilihan bagi mereka yang mahu melanjutkan pelajaran.

 

Berita asal: The Borneo Post

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top