MoU PBS dan STAR dijadual Khamis ini

PBS-STAR.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Memorandum persefahaman (MoU) antara Parti Bersatu Sabah (PBS) dan STAR Sabah mengenai kerusi yang akan ditandingi pada Pilihan Raya Negeri (PRN) akan datang semakin hampir menjadi kenyataan.

Pemimpin kedua-dua parti itu dijadual menandatangani memorandum persefahaman itu, dengan disaksikan oleh Huguan Siou Kadazandusun, Tan Sri Joseph Pairin Kitingan di Hongkod Koissan, Penampang pada Khamis ini.

Ini berlaku selepas rundingan berbulan-bulan antara kedua-dua pihak yang berharap dapat mengukuhkan kubu mereka di kira-kira 23 kawasan majoriti penduduk Bumiputera bukan Islam yang kebanyakannya terdiri daripada masyarakat Kadazandusun, Murut dan Rungus.

PBS, yang diketuai oleh Datuk Seri Dr Maximus Ongkili, telah menyerahkan teraju parti kepada timbalannya Datuk Seri Dr Joachim Gunsalam kerana tidak sihat.

STAR Sabah , yang diketuai oleh Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan, telah menyuarakan cadangan kerjasama itu.

Kedua-dua parti itu adalah sebahagian daripada tujuh anggota kerajaan gabungan pemerintah Gabungan Rakyat Sabah (GRS) dan sedang berusaha memastikan kedua-duanya tidak bertembung antara satu sama lain dalam PRN akan datang yang dijadualkan berlangsung tahun depan.

Pada pilihan raya Sabah 2020, PBS berjaya memenangi tujuh kerusi dan STAR memenangi enam kerusi, dengan banyak pihak yang menyalahkan sabotaj dalaman dan permusuhan dalam kalangan penyokong atas kekalahan GRS di beberapa kerusi bukan Islam.

Bagi sesetengah pihak, MoU itu adalah pelopor ke arah usaha menyatukan parti Bumiputera bukan Islam yang muncul selepas kejatuhan kerajaan negeri pimpinan PBS di bawah Pairin pada 1994.

The Star memetik Pensyarah kanan UiTM Sabah Tony Paridi Bagang sebagai berkata MoU itu bertujuan untuk mengukuhkan sokongan Kadazandusun, Murut dan Rungus terhadap PBS dan STAR.

Bagaimanapun, tambah beliau, ia juga berpotensi menyukarkan peruntukan kerusi untuk parti komponen GRS lain seperti Parti Gagasan Rakyat Sabah (PGRS) di kawasan bukan Islam.

Begitu juga, jika GRS dan Pakatan Harapan (PH) memutuskan untuk bekerjasama, ia menyulitkan pengagihan kerusi untuk UPKO yang merupakan komponen PH.

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top