MMA Lancar Berbasikal Sandakan-Sibu Kumpul Dana Untuk Kanser

cycling-cancer-1.jpg
Kongsi Bersama

KUALA LUMPUR: Pada 2021 sahaja, Malaysia mencatatkan hampir 50,000 kes kanser dan ini dijangka meningkat dua kali ganda pada 2040.

Majlis Kanser Nasional (MAKNA) yang diasaskan pada 1994, merupakan antara persatuan terbesar yang membantu pesakit kanser dan keluarga mereka dalam memerangi penyakit di samping mengurangkan kesakitan dan penderitaan.

Pada 2020, RM15 juta bantuan telah disalurkan melalui MAKNA kepada hampir 7,000 pesakit kanser.

Menjelang 15 hingga 24 Julai ini, Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) ingin berkongsi sebahagian kecil daripada beban ini dengan mengumpul dana untuk tujuan itu melalui Cycle For Cancer 2022 — kayuhan basikal yang akan meliputi 1,100+ km dari Sandakan di Sabah ke Sibu , Sarawak, di mana bertempatnya ibu pejabat MAKNA di Malaysia Timur.

“Kanser adalah penyakit yang memusnahkan kedua-dua, individu dan masyarakat. Ia (biasanya) keadaan yang tidak boleh diubati, berlarutan lama yang mempunyai kesan mental, emosi, fizikal dan kewangan yang serius,” kata presiden MMA Dr Koh Kar Chai dalam satu kenyataan.

“Dana yang dikumpul melalui Cycle for Cancer akan digunakan untuk menyediakan sokongan untuk pelbagai keperluan pesakit kanser di negara ini.

“Ramai di antara kita telah melihat cabaran yang dilalui penghidap kanser dan orang tersayang. Kami berharap melalui usaha ini, kami akan dapat dalam beberapa cara, membantu meningkatkan kualiti hidup ramai yang terjejas oleh penyakit itu.”

Sebagai permulaan acara, MMA telah menjanjikan sumbangan sebanyak RM50,000 kepada dana tersebut.

Mengetuai krew logistik dan sokongan untuk acara Cycle for Cancer ialah Danny Goh, 56, dilahirkan dan dibesarkan di Kota Kinabalu, Sabah. Dia telah melawan kanser tiroid tahap 4 sejak 2016 dan kini sedang menjalani kemoterapi oral – dimungkinkan oleh sokongan kewangan MAKNA. Selain memandu kereta utama, dia juga akan berbasikal seberapa banyak yang boleh.

Seorang lagi penerima manfaat MAKNA, Zaidi, 57, dari Johor, telah melawan leukemia sejak 1994 dan kanser mulut sejak 2010. Dia akan berbasikal sejauh 1100+km.

Orang ramai boleh mengambil bahagian dalam membantu memerangi kanser dengan menyumbang kepada CFC2022 atau dengan mengambil bahagian dalam acara berbasikal. Sumbangan boleh disalurkan melalui pindahan wang ke:

Nama Bank: UOB
Nama Akaun Bank: Yayasan MMA
Nombor Akaun Bank: 1063 0577 41
Kod Swift UOB: UOVBMYKL (untuk sumbangan antarabangsa)
Butiran transaksi: Derma CFC2022

Semua sumbangan boleh ditolak cukai (wang tunai dan barangan) dan akan disalurkan kepada Yayasan MMA.

Bagi mereka yang ingin mengambil bahagian (sebagai penunggang basikal, penaja, atau sukarelawan), e-mel cfc2022@mma.org.my

Untuk maklumat lanjut, layari laman web MMA di sini atau hubungi Cik Rafikah di talian 03-40411375 (sambungan 113) antara Isnin hingga Jumaat dari 9 pagi hingga 6 petang.

 

Sumber: CodeBlue

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top