MK ATB 2 Tahan Empat PATI Bersembunyi di Kilang Batu

PATI.jpg

Foto: Ihsan MK ATB 2

Kongsi Bersama

TAWAU:  Markas Angkatan Tugas Bersama 2 (MK ATB 2) telah berjaya menahan empat PATI warganegara Indonesia hasil maklumat yang disalurkan oleh Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Kampung Batu Payung, Tawau.

Anggota JKKK memaklumkan bahawa mereka telah melihat empat orang lelaki dewasa yang tidak dikenali dan dalam keadaan mencurigakan berada di sekitar Kampung Batu Payung pada jam 2.45 pagi.

Tim QRF yang sedang melaksanakan rondaan OP Benteng Bersama KTJ Tawau telah dimaklumkan perkara tersebut.

Bertindak atas maklumat yang disalurkan, Tim QRF telah melaksanakan rondaan dan telah berjaya mengesan kesemua suspek sedang bersembunyi di sekitar kawasan Kilang Batu di Kampung Batu Payung.

Tim Ronda telah bertindak menahan dan membuat pemeriksaan awal dokumen terhadap kesemua suspek.

Hasil pemeriksaan awal mendapati kesemua suspek merupakan PATI yang berasal dari Indonesia dan tidak memiliki dokumen pengenalan diri yang sah serta tiada permit kerja dan tiada cop pengesahan kebenaran untuk masuk ke negeri Sabah dan berada di Malaysia secara haram.

Mereka terdiri daripada empat  lelaki dewasa berusia antara 18 hingga 24 tahun, serta tiada penemuan barang-barang terlarang.

Kesemua PATI memaklumkan bahawa mereka berasal dari Indonesia dan masuk ke Sabah bertujuan untuk bekerja.

Tim QRF telah melaporkan kejadian tersebut kepada Pegawai Bertugas Pusat Operasi Wilayah Bersama (POWB) ATB 2 dan telah diarahkan untuk membawa kesemua PATI tersebut ke Pejabat Polis Daerah (IPD) Bandar Sri Indah, Tawau untuk membuat laporan polis sekitar jam 4.00 pagi.

Kesemua PATI beserta barangan persendirian telah diserahkan kepada IPD Bandar Sri Indah untuk siasatan dan tindakan lanjut PDRM.

Kes disiasat di bawah Seksyen 6 (3) Akta Imigresen 1959/63 jika sabit kesalahan iaitu tinggal dan berada di Malaysia tanpa pas atau permit yang sah.

Komander ATB 2, Brigadier Jeneral Abdul Karim  Ahmad menzahirkan ucapan tahniah kepada semua anggota bertugas di POWB ATB 2, Tim Ronda Pos Tinagat, PDRM, Imigresen dan JKKK atas kejayaan tersebut.

Kerjasama yang erat melalui perkongsian maklumat secara lebih konstruktif di antara agensi-agensi penguatkuasaan yang terlibat dalam aturgerak operasi di Perairan Pantai Timur Sabah membuktikan fungsi dan peranan pasukan keselamatan dalam menjamin keselamatan dan kemakmuran Perairan Pantai Timur Sabah sentiasa berada ditahap yang terbaik.

ATB 2 akan sentiasa mempertingkatkan jaringan kerjasama secara berterusan dengan pelbagai agensi dalam usaha mengekang jenayah rentas sempadan dari terus berlaku.

Beliau turut menegaskan ATB 2 akan sentiasa meningkatkan kesiapsiagaan dan keupayaan operasi yang optimum melalui aturgerak kelengkapan berteknologi tinggi dalam mengesan sebarang pencerobohan di perairan negara pada waktu siang dan malam secara berterusan sekaligus tidak akan berkompromi terhadap sebarang aktiviti pencerobohan atau penyeludupan serta ancaman membabitkan keselamatan dan kedaulatan negara khususnya di Pantai Timur Sabah.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top