Mesyuarat Pemimpin Tertinggi BN Ditangguh, Parti Komponen Dakwa Tidak Terima Notis

bn.jpg
Kongsi Bersama

KUALA LUMPUR: Pembatalan mesyuarat Dewan Tertinggi BN malam tadi dikatakan dibuat selepas parti komponen BN mendakwa tidak menerima notis tentang pemakluman mesyuarat yang sepatutnya berlangsung malam ini, kata sumber Umno, sebagaimana dilaporkan Malaysiakini.

“Mesyuarat dibatalkan kerana parti komponen BN mendakwa tidak menerima notis tentang pemakluman mesyuarat berkenaan.

“Ia adalah sesuatu yang amat mengejutkan dan tidak masuk akal, kerana BN cukup cekap dalam hal ini,” kata sumber itu ketika dihubungi Malaysiakini malam tadi.

Mesyuarat itu dikatakan sepatutnya dihadiri MCA, MIC dan Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS).

Terdahulu Astro Awani melaporkan mesyuarat BN yang dijadualkan berlangsung malam tadi dibatalkan tanpa penjelasan.

Menurut laporan berkenaan, pembatalan itu diberitahu melalui pesanan WhatsApp malam tadi daripada bahagian komunikasi BN.

Bagaimanapun, ia mengatakan tidak ada penjelasan atau alasan yang diberi berhubung pembatalan tersebut.

Ketika dihubungi sekitar jam 6 petang semalam, Timbalan Presiden Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS) Arthur Joseph Kurup memberitahu Malaysiakini bahawa dia masih menunggu pemberitahuan rasmi mengenai pertemuan itu.

Presiden MIC SA Vigneswaran ketika dihubungi Malaysiakini pula berkata, dia tidak tahu-menahu berhubung mesyuarat tersebut.

“Saya tidak tahu, saya tidak sihat. Biar saya bercakap dengan mereka dulu,” katanya setelah ditanya berhubung kehadiran MIC.

“Biar saya cakap dengan MCA dulu, kerana ada perubahan (pada agenda). Saya akan bercakap dengan Pengerusi BN dahulu,” katanya lagi.

Hubungan antara Umno dan Bersatu didakwa ibarat sudah retak menunggu belah.

Sebahagian Umno yang dipimpin Presidennya Ahmad Zahid Hamidi mahu memutuskan hubungan dengan Bersatu, manakala pemimpin parti itu yang lain – majoriti memegang jawatan kabinet dalam kerajaan Perikatan Nasional (PN) – dilihat mahu kekal bersama Bersatu dalam PN.

PAU baru-baru ini juga bersetuju memberikan mandat kepada Zahid untuk menentukan bilakah tarikh yang tepat untuk menarik diri daripada kerajaan PN sekiranya Perdana Menteri Muhyiddin Yassin tidak memberi waktu jelas akan pelaksanaan PRU.

 

MIC juga telah menyatakan secara jelas ketika perhimpunan agung parti itu pada 3 April, bahawa pihaknya akan kekal menyokong Muhyiddin dan gabungan PN.

Bagaimanapun, parti itu kekal setia dengan BN dan gabungan itu juga akan memutuskan sama ada untuk mengikuti jejak Umno untuk memutuskan hubungan dengan Bersatu.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top