Menjelang Belanjawan 2021, Shafie Cadang Pelan Dua Tahun Pemulihan Ekonomi

SHAFIE_APDAL269_1538005309.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Menjelang belanjawan nasional yang akan dibentangkan pada Jumaat ini, mantan ketua menteri Sabah Datuk Seri Panglima Shafie Apdal mengusulkan rancangan pemulihan ekonomi dua tahun yang melibatkan pemberian bantuan tunai bulanan kepada semua keluarga B40.

Beliau juga mencadangkan pemotongan gaji ke atas menteri dan bos GLC untuk membantu membiayai bantuan bagi mereka yang memerlukan.

Shafie berkata, walaupun kerajaan telah mengumumkan bantuan hingga RM295 bilion melalui semua pakej rangsangan, suntikan fiskal secara langsung RM45 bilion adalah rendah berbanding dengan negara-negara lain di rantau ini seperti Singapura, Thailand dan Filipina.

Katanya, untuk melindungi mata pencarian harus ada langkah segera untuk memastikan jaring keselamatan disediakan, dengan wang tunai di tangan mereka yang terjejas untuk mendepani pandemik ini.

“Bantuan tunai bulanan RM750 sebulan untuk 12 bulan akan datang untuk semua keluarga B40 dan RM500 sebulan untuk semua isi rumah M40, ibu tunggal, warga tua, orang kurang upaya dan kehilangan tempat tinggal,” katanya dalam satu kenyataan.

Ahli Parlimen Semporna itu berkata, penerima, berumur di atas 18 tahun, mesti berdaftar dengan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), Perkeso dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Pada masa yang sama, beliau mencadangkan agar semua 110 program bantuan sosial dan jaringan keselamatan sosial yang dikendalikan oleh sekurang-kurangnya 30 agensi dan kementerian digabungkan dan dipusatkan di bawah kementerian pembangunan wanita, keluarga dan masyarakat untuk penyelarasan dan penjimatan kos.

Shafie menegaskan bahawa bantuan untuk menangani Covid-19 harus tetap menjadi keutamaan, dengan kementerian dan agensi yang relevan diberi cukup sumber.

Pemberian tunai bulanan sehingga RM1,000 untuk enam bulan juga harus diberikan kepada mereka yang menganggur kerana pemberhentian kerja atau penamatan kontrak, tidak termasuk yang berada di bawah sistem insurans pekerjaan Perkeso (EIS).

Selain itu, untuk menolong keluarga yang memerlukan wang tunai, kerajaan harus mempertimbangkan kredit mikro kecemasan kepada isi rumah yang bermasalah, dengan maksimum pinjaman tanpa faedah sebanyak RM2,500 untuk keluarga dan tambahan pinjaman tanpa faedah tambahan sebanyak RM 2.500 untuk membangun kembali kehidupan mereka.

Untuk membantu memulakan perniagaan, Shafie mencadangkan agar pemberian RM6,000 diberikan kepada semua yang bekerja sendiri, termasuk pekerja bebas, dan ini dibayar dalam jumlah yang sama sebanyak RM500 sebulan.

Saranan lain dalam cadangannya yang panjang itu termasuklah bagaimana membiayai pelan tersebut, yang dianggarkan menelan belanja sebanyak RM115 bilion tahun depan.

Ujarnya, kerajaan harus memanfaatkan beberapa dana rizab dan melepaskan sebagian pegangannya dalam syarikat berkaitan kerajaan (GLC) kepada syarikat pelaburan berkaitan kerajaan tempatan (GLIC) dan dana pencen.

 

“Entiti awam yang dimiliki oleh rakyat seperti KWSP dan Tabung Haji (antara lain) akan menjadi penerima faedah utama dari kepelbagaian tersebut. Dengan cara itu, aset kerajaan akan dimiliki secara langsung oleh rakyat, ”katanya.

Kaedah lain untuk mengumpulkan wang itu adalah dengan meminjam RM40 bilion tahun depan serta dengan mengurangkan gaji menteri dan timbalan menteri sebanyak 30% untuk 12 bulan akan datang, katanya.

Katanya lagi gaji bos GLC dan bos serta lembaga pengarah GLIC (syarikat pelaburan berkaitan kerajaan) juga harus dipotong kerana “ada antara mereka mendapat gaji terlalu tinggi walaupun bekerja untuk syarikat milik awam.”

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top