Maszlee Malik Tanding Kerusi MPP PKR

maszlee_malik_sunway_1402_2.jpg
Kongsi Bersama

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Simpang Renggam Dr Maszlee Malik adalah antara ‘muka baharu’ dalam PKR yang akan bersaing bersama enam puluh sembilan calon lain bagi merebut 20 kerusi Majlis Pimpinan Pusat (MPP) parti itu bagi penggal 2022-2024.

Maszlee memenangi kerusi Simpang Renggam dengan mewakili Bersatu pada PRU14. Beliau bagaimanapun dipecat pada Mei 2020, lalu memilih menyertai Pejuang pimpinan Tun Dr Mahathir Mohamad tetapi meninggalkan parti itu pada November tahun yang sama.

Bekas menteri pendidikan itu menjadi ahli parlimen Bebas selama setahun sebelum mengumumkan menyertai PKR pada 27 November 2021.

Maszlee bagaimanapun berkata, beliau pernah mendaftar sebagai ahli PKR pada 2017.

Selain Maszlee ‘muka baharu’ lain yang turut bertanding untuk kerusi MPP ialah dua pelakon dan pengarah Datuk Afdlin Shauki dan pelakon serta penerbit Datuk Hans Isaac.

Antara calon-calon lain yang berada dalam barisan ‘nama-nama besar’ ialah Ahli Parlimen Petaling Jaya, Maria Chin Abdullah, Subang Wong Chen (Subang), Syed Ibrahim Syed Noh (Ledang), R Sivarasa (Sungai Buloh) dan aktivis pelajar Fahmi Zainol.

Hasil keputusan undian akan diumumkan pada kongres nasional PKR pada 25 Jun ini.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top