Masidi Tak Tahu Mengenai Bayaran Pendahuluan Perjanjian Pertukaran Karbon

hutan-karbon.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Menteri Kewangan II Sabah, Datuk Seri Masidi Manjun hairan dengan kenyataan ketua konservator hutan Sabah Datuk Sam Mannan bahara bahawa kerajaan negeri telah menerima bayaran daripada perjanjian pertukaran karbon dengan rakan kongsi yang berpangkalan di United Kingdom.

Menurut Masidi beliau tidak mengetahui bahawa negeri itu telah menerima sebarang bayaran daripada mana-mana perjanjian perdagangan karbon.

Beliau memberitahu perkara itu kepada pemberita selepas melancarkan forum antirasuah di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah di sini semalam.

Menteri Kewangan Sabah II itu berkata, dakwaan Mannan yang kini timbalan pengarah Yayasan Sabah dan juga penasihat teknikal mengenai perhutanan kepada Ketua Menteri Sabah mengenai bayaran telah dibuat terlebih dahulu kepada negeri itu tidak dibangkitkan dalam mesyuarat Kabinet Sabah.

Mannan dilaporkan berkata dalam sidang akhbar di Sandakan pada Isnin bahawa kerajaan negeri telah mencapai perjanjian pertukaran karbon selepas 10 tahun perbincangan, melibatkan 80,000 hektar tanah hutan di Kuamut.

Laporan media memetik beliau sebagai berkata bayaran pendahuluan kepada kerajaan negeri juga telah dibuat.

Beliau berkata, bagaimanapun, disebabkan “pertimbangan perniagaan”, jumlah yang diperoleh setakat ini tidak dapat didedahkan.

“Adalah penting untuk mendedahkan bahawa rakan kongsi kami yang berpangkalan di UK ini baru-baru ini dianugerahkan projek karbon terbaik di kawasan tropika untuk 2022, berdasarkan aset mereka di luar Sabah,” tambahnya.

Mannan juga berkata entiti negeri untuk mengetuai urus niaga pertukaran karbon Sabah akan menjadi milik kerajaan Yayasan Sabah.

Perjanjian perdagangan karbon terbaharu ini tidak sama dengan Perjanjian Pemuliharaan Alam (NCA) yang sebelum ini menjadi kontroversi.

Sementara itu, Ahli Parlimen Kota Kinabalu Chan Foong Hin telah meminta Yayasan Sabah untuk mendedahkan jumlah yang diperoleh daripada perjanjian itu.

Chan, yang merupakan jurucakap DAP bagi hal ehwal Sabah, berkata walaupun beliau gembira kerajaan negeri telah mendapatkan perjanjian pertukaran karbon yang melibatkan 80,000 hektar tanah hutan di Kuamut, butiran perkara yang sama tidak boleh dirahsiakan atas alasan “pertimbangan perniagaan” .

“Demi kepentingan akauntabiliti dan ketelusan, jumlah yang diperoleh perlu dan mesti diisytiharkan dalam laporan kewangan negeri sebagai sebahagian daripada hasil negeri dan dijadikan sebahagian daripada bajet tahunan kerajaan Sabah untuk manfaat semua rakyat Sabah,” katanya, dalam satu kenyataan pada Rabu.

“Ia juga harus terbuka kepada penelitian oleh Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara Dewan Undangan Negeri Sabah bagi memastikan jumlah yang dibayar atau perlu dibayar kepada Yayasan Sabah adalah adil dan saksama tanpa ketirisan,” tambahnya.

Chan menjelaskan bahawa adalah penting untuk diperhatikan bahawa Yayasan Sabah telah ditubuhkan melalui Enakmen No. 8 Dewan Undangan Negeri Sabah pada tahun 1966.

Yayasan itu, tambahnya, ditubuhkan dengan objektif “mewujudkan peluang untuk pengagihan kekayaan ekonomi yang lebih saksama di kalangan rakyat di Sabah”.

“Sekiranya kita tidak tahu jumlah kekayaan ekonomi yang dijana untuk memanfaatkan rakyat Sabah daripada perjanjian perdagangan karbon, bagaimana Yayasan Sabah boleh dipertanggungjawabkan?

“Bagaimanakah rakyat Sabah boleh memastikan bahawa tiada urusan bawah meja bagi pembayaran yuran orang tengah dan/atau yuran pengenalan kepada mana-mana ahli Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Sabah?” dia tanya.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top