Masalah Gaji Kakitangan UCSF Akan Diselesaikan Sebelum Aidilfitri – Yakub

yakub-aeroangkasa.jpg
Kongsi Bersama

SEPANGGAR: Kerajaan Gabungan Rakyat Sabah mengulangi janjinya untuk menyelesaikan masalah gaji kakitangan Yayasan Universiti Kolej Sabah (UCSF).

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi negeri, Datuk Yakub Khan mengatakan bahawa perkara itu telah dibincangkan di kabinet negeri.

“Insya Allah, ini akan segera diselesaikan. Kami telah membincangkan perkara itu di kabinet negara, ”katanya kepada wartawan dalam lawatannya ke Pusat Latihan Aeroangkasa KKIP, di sini pada hari Selasa.

Ketika ditanya mengenai tarikhnya, Yakub mengatakan bahawa perkara itu akan diselesaikan sebelum perayaan Hari Raya.

Gaji 146 kakitangan UCSF dipotong sebanyak 50 peratus, sebagai sebahagian daripada skim pemotongan kos institusi, yang diperkenalkan oleh naib canselornya Mohamed Haleem Mohamad Razi.

Pada 21 April, Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor berjanji bahawa dia akan meneliti masalah tersebut dan akan memanggil pihak pengurusan UCSF untuk mendapatkan penjelasan di sebalik pemotongan gaji.

Pada bulan Jun tahun lalu, mantan Ketua Menteri Datuk Seri Shafie Apdal telah memerintahkan penambahbaikan pengurusan UCSF berikutan langkahnya untuk memotong gaji kakitangan dan mengurangkan waktu bekerja.

Secara terpisah, Yakub berpendapat bahawa Pusat Latihan Aeroangkasa KKIP memiliki potensi yang tinggi dan dapat digunakan sebagai platform untuk mendedahkan rakyat Sabah kepada industri aeroangkasa.

Difahamkan, pusat ini akan menjadi pusat aeroangkasa terulung di Asia Tenggara di bawah Pelan Pembangunan Industri Aeroangkasa Malaysia.

Pusat ini akan menjadi pusat latihan penyelenggaraan pesawat yang diluluskan pertama di Malaysia yang mempunyai dua pengesahan- yang pertama adalah Lembaga Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) tempatan, serta sokongan antarabangsa di bawah Bahagian Keselamatan Penerbangan Eropah (EASA) Bahagian 147 hingga menjalankan latihan Juruteknik Penyelenggaraan Pesawat Kategori A1.

Lulusan Pusat Latihan Aeroangkasa KKIP akan dilengkapi dengan kemahiran komprehensif, yang akan dibahagikan kepada dua belas (12) modul. – Borneo Post


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top