Maritim rampas 765kg daging penyu kering di Kudat

penyu.jpg

Kira-kira 1,000 penyu dibunuh untuk mendapatkan daging kering sebanyak yang dirampas itu. (Gambar Bernama)

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Maritim Malaysia merampas 51 guni berisi daging penyu kering seberat 765kg dipercayai untuk diseludup ke luar negara oleh satu sindiket penyeludupan.

Pengarah Zon Maritim Kudat, Maurice Grenville Abeyeratne berkata bagi mendapatkan jumlah daging penyu kering itu dianggarkan kira-kira 1,000 ekor penyu spesis terancam dibunuh oleh sindiket yang terlibat.

Beliau berkata dalam Op Pluto Timur dan Op Tiris di sekitar kawasan pantai kira-kira 0.5 batu nautika Timur Laut Kampung Tajau Laut, Kudat itu, pihak berkuasa turut menemukan 19 guni berisi balat iaitu spesis timun laut.

“Pihak kami memeriksa sebuah bot yang sedang melakukan aktiviti mencurigakan pada pukul 10.27 malam semalam. Menyedari kehadiran pasukan Maritim Malaysia suspek bertindak meloloskan diri ke kawasan cetek.

“Aset darat dikerah ke lokasi untuk membuat pemeriksaan di kawasan berkenaan kerana bot ronda tidak dapat menghampiri kawasan pantai,” katanya dalam kenyataan pada Rabu.

Menurutnya, semua guni yang mengandungi daging penyu dan balat itu ditemukan di tepi pantai dipercayai ditinggalkan suspek yang melarikan diri.

Beliau berkata nilai rampasan berjumlah kira-kira RM500,000 dan dibawa ke pejabat Zon Maritim Kudat untuk siasatan lanjut serta kes disiasat mengikut Enakmen Pemuliharaan Hidupan Liar 1997 kerana cuba menyeludup daging haiwan spesis terancam. – BERNAMA

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top