Mari Kita Bersatu Sebagai Rakyat Sabah, Seru Dr Jeffrey Kepada Pemimpin-pemimpin Politik

JeffreyKitingan-1.jpg

Gambar fail

Kongsi Bersama

TAWAU: Pergolakan politik di Semenanjung sekarang tidak harus dijadikan contoh bagaimana parti-parti politik Sabah harus melayan sekutu mereka.

Presiden Parti Solidariti Tanah Airku (STAR), Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan berkata, apa sahaja yang berlaku di Semenanjung antara Umno dan parti dalam Perikatan Nasional (PN), perlu kekal di situ.

“Saya berharap kita akan dapat bekerjasama antara satu sama lain di Sabah. Jika kita tidak membenarkan kekeliruan dan ketidakpastian seperti itu berlaku di sini, saya percaya kita akan dapat memenangi banyak kerusi tanpa menjejaskan hubungan baik yang sedia ada.

“Saya mohon pemimpin politik kita berfikir sebagai rakyat Sabah. Kita tidak boleh membiarkan ‘penyakit’ di Tanah Melayu menjangkiti kita. Pemimpin kita mesti bersatu dan bekerjasama,” katanya.

Kitingan berkata demikian kepada pemberita selepas melancarkan ulang tahun ke-65 Stesen Penyelidikan Pertanian Bukit Quion di sini kelmarin.

Menjawab soalan mengenai pengaruh politik STAR di pantai timur Sabah, Kitingan berkata ketua bahagian parti itu bekerja keras untuk memperkenalkan parti dan ideologinya kepada pengundi di sini.

“Kita tidak tahu bila pilihan raya umum akan diadakan, tetapi STAR bersama parti-parti lain dalam Gabungan Rakyat Sabah (GRS) sudah bersedia untuk menghadapinya.

“Bagi STAR, jika kami percaya kami mempunyai peluang untuk menang di sini, sudah tentu kami akan meminta untuk bertanding di kerusi berkenaan. Bagaimanapun, ia bergantung sepenuhnya kepada daya tarikan parti itu kepada pengundi.

“Sebab itu kita mesti memastikan pengundi dimaklumkan tentang kita supaya kita boleh memujuk mereka bahawa kita adalah pilihan terbaik untuk mereka dan masa depan mereka,” katanya.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top