Manfaatkan Autonomi, Jangan ‘Mabuk Kuasa’, Pesan Aziz Kepada Pemuda UMNO Sabah

Ir-Abdul-Aziz-Julkarnain-1.jpg

Aziz Julkarnain

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Seorang pemimpin pemuda UMNO Sabah menggesa anggota sayapnya untuk merenung dengan serius sama ada mereka bersedia melakukan apa yang diperlukan untuk mengembalikan parti itu ke mercu kuasa dalam pilihan raya akan datang.

Ketua Pemuda UMNO Negeri, Ir. Abdul Aziz Julkarnain berkata, masa depan parti terletak di tangan anggotanya yang lebih muda.

Aziz juga menggesa rakan-rakannya agar tidak “mabuk dengan kuasa” setelah berkongsi kuasa di peringkat negeri dan persekutuan dan dengan kedudukan yang baru mereka peroleh.

Sebaliknya, beliau mengatakan sudah tiba waktunya untuk mereka memperkuat parti di setiap peringkat, dengan memberi amaran bahawa kehilangan kuasa sekali lagi tidak mustahil berlaku.

“Ingatlah masa-masa ketika kita kehilangan kuasa. Jangan biarkan rakyat menghukum kita lagi kerana gagal belajar dari kesilapan masa lalu, ”katanya dalam perutusannya pada mesyuarat agung tahunan perwakilan UMNO Sabah di sini.

“Ketahuilah bahawa akar umbi melihat dan menilai prestasi pemuda kerana kita dilihat sebagai cerminan masa depan parti.

“Kejatuhan atau kebangkitan parti ini bergantung kepada perjuangan yang kita jadikan landasan.

“Jawapan untuk sama ada kita benar-benar akan bangkit pada pilihan raya ke-15 atau hanya menjadi sebahagian daripada koridor kuasa juga bergantung pada kualiti ‘jalan’ yang sedang kita bina,” katanya.

Sementara itu, beliau turut meminta anggota parti untuk memanfaatkan sepenuhnya autonomi yang diberikan kepada UMNO Sabah oleh kepemimpinan pusat untuk merancang jalan politiknya sendiri tanpa banyak campur tangan dari seberang Laut China Selatan.

“Oleh itu, kita mesti menterjemahkan autonomi ini menjadi tindakan untuk warisan generasi akan datang … jangan biarkan ini menjadi retorik politik yang tidak bermakna lagi,” kata Aziz.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top