Mahkamah Benar Peter tangguh hukuman penjara, denda bayar hari ini

pete.jpg
Kongsi Bersama

KUALA LUMPUR: Hakim Mahkamah Sesyen, Azura Alwi membenarkan penangguhan pelaksanaan hukuman penjara terhadap Datuk Peter Anthony sehingga rayuan di Mahkamah Tinggi terhadap keputusan hari ini selesai, namun memerintahkan denda RM50,000 dibayar hari ini.

Peguam S Devanandan yang mewakili Peter memohon penangguhan pelaksanaan kedua-dua hukuman itu.

Terdahulu Mahkamah Sesyen hari ini menjatuhkan hukuman penjara tiga tahun dan denda RM50,000 selepas didapati bersalah memalsukan dokumen berhubung kontrak penyelenggaraan Sistem Mekanikal dan Elektrikal (M&E) di Universiti Malaysia Sabah (UMS), hampir lapan tahun lalu.

Mengikut pertuduhan, sebagai pengarah urusan Syarikat Asli Jati Sdn Bhd, Peter didakwa memalsukan surat daripada pejabat timbalan naib canselor UMS bertarikh 9 Jun 2014, iaitu memasukkan pernyataan palsu dengan niat digunakan untuk tujuan menipu.

Semasa rayuan terhadap hukuman, Devanandan memohon mahkamah mengenakan hukuman ringan terhadap anak guamnya.

“Dalam kes ini, anak guam saya telah memberi kerjasama sehingga akhir perbicaraan selain hadir ke mahkamah tanpa gagal kecuali kehadiran beliau dikecualikan.

“Dalam kes ini, Syarikat Asli Jati membantu ratusan pelajar UMS malah beliau juga banyak membantu pelajar miskin di UMS,” kata peguam itu.

Timbalan Pendakwa Raya Haresh Prakash Somiah memohon hukuman berbentuk pencegahan agar memberi pengajaran kepada masyarakat termasuk ahli politik dan penjawat awam bahawa mahkamah tidak akan bertolak ansur terhadap perbuatan sedemikian.

Oleh itu, Haresh Prakash berkata pihak pendakwaan memohon mahkamah menjatuhkan hukuman penjara dalam lingkungan tiga hingga lima tahun beserta denda antara RM30,000 dan RM50,000 terhadap tertuduh.

Tambahnya, dalam kes ini reputasi UMS sebagai sebuah universiti awam telah terjejas kerana kontrak yang diberikan kepada syarikat REMT Utama Sdn Bhd terpaksa ditarik semula.

“Syarikat tertuduh juga seperti telah ‘merampas’ kontrak kerja-kerja M&E di UMS yang pada asalnya diberikan kepada syarikat REMT Utama Sdn Bhd yang telah memenangi tender penyelenggaraan sistem M&E secara adil melalui tender terbuka.

“Bayangkan sekiranya REMT Utama menyaman UMS kerana tindakan berkenaan, dengan dana-dana yang diperuntukkan untuk pelajar terpaksa digunakan untuk membayar saman tersebut,” katanya.

Haresh Prakash berhujah, tertuduh telah merancang penipuan itu secara teliti sehingga mahu berjumpa perdana menteri dan menteri kewangan ketika itu Najib Razak untuk mendapatkan projek berkenaan.

Beliau berkata keterangan tertuduh telah mengesahkan bahawa tindakan melobi dan memohon sokongan melalui surat bagi mendapatkan projek dan tender adalah satu amalan biasa di negara ini.

“Namun ia dilihat amat menakutkan kerana ia datang daripada Peter yang merupakan seorang bekas menteri, iaitu bekas menteri pembangunan dan infrastruktur Sabah,” katanya.

Menurut Haresh Prakash, akibat penipuan tertuduh, dua saksi pendakwaan iaitu saksi pendakwaan kelapan (SP8) Timbalan Naib Canselor (Akademik & Antarabangsa) UMS Shariff Abdul Kadir S. Omang dan bekas pendaftar UMS Abdullah Mohd Said (SP9) telah dikenakan tindakan tatatertib oleh pihak UMS dan menanggung malu serta derita akibat tindakan berani daripada tertuduh.

“Tertuduh sanggup melakukan apa sahaja untuk mendapatkan projek tersebut tanpa mengambil kira akibat dan implikasi tindakannya terhadap individu lain,” katanya.

Tambahnya, tertuduh telah mengambil kesempatan terhadap niat baik SP8 dan pada masa yang sama telah mengakibatkan kerjaya SP8 sebagai seorang timbalan naib canselor tamat.

“Segala impian dan visi oleh SP8 sebagai timbalan naib canselor untuk universitinya telah hancur akibat penipuan tertuduh. Tindakan terdesak yang dilakukan tertuduh ini menunjukkan bahawa dia hanya berminat untuk mengaut keuntungan bagi dirinya dan telah berselindung di sebalik niat baik SP8,” katanya.

Sementara itu, Devanandan berkata pihaknya akan memfailkan rayuan terhadap hukuman pemenjaraan di Mahkamah Tinggi dalam masa terdekat.

Perbuatan itu didakwa dilakukan di pejabat ketua setiausaha sulit kepada perdana menteri, di bangunan Perdana Putra, Putrajaya antara 13 Jun dan 21 Ogos 2014.

Pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 468 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum tujuh tahun dan denda.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top