MA63: Penurunan kuasa bidang pendidikan ambil sedikit masa untuk dimuktamad – Fadhlina

fadhlina.jpg

Fadhlina

Kongsi Bersama

PORT DICKSON: Perbincangan berkaitan penurunan kuasa dalam bidang pendidikan di Sabah dan Sarawak dijangka mengambil sedikit masa untuk dimuktamad.

Menteri Pendidikan Fadhlina Sidek berkata perkara dibincangkan dalam Jawatankuasa Teknikal Perjanjian Malaysia 1963 (MA63), yang membabitkan kepentingan pihak Kerajaan Persekutuan dan kerajaan negeri, berjalan dengan baik.

“Saya ingin maklumkan jawatankuasa ini sangat progresif, perbincangan berlaku dalam keadaan sangat harmoni dan banyak isu sedang diteliti serta perhalusi secara bersama,” katanya selepas merasmikan Majlis Gotong-Royong MADANI Peringkat Negeri Sembilan dan Sambutan Jubli Intan Hari Ulang Tahun Briged Pertama Infantri Malaysia di Sekolah Kebangsaaan Si Rusa di sini semalam.

Media sebelum ini melaporkan Sabah berharap Kerajaan Perpaduan pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dapat memuktamadkan penurunan kuasa bidang pendidikan dan kesihatan dalam masa terdekat seperti dibincangkan menerusi Jawatankuasa Teknikal MA63.

Mengulas kenyataan Pedana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkaitan minat pelajar terhadap mata pelajaran Sains dan Matematik yang semakin merudum, Fadhlina berkata ia satu cabaran yang perlu diatasi oleh Kementerian Pendidikan.

Beliau berkata hala tuju Sains, Teknologi, Kejuruteraan, dan Matematik (STEM) akan diperkukuh selain pelbagai intervensi serta inisiatif diambil dengan kerjasama Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) bagi menangani perkara itu.

“Kita juga perlukan lebih banyak penglibatan komuniti, input dan komitmen ibu bapa khususnya dalam mendorong anak-anak meminati STEM,” katanya.

Sambutan Jubli Intan Hari Ulang Tahun Briged Pertama Infantri Malaysia menyaksikan penyertaan 200 anggota tentera dalam aktiviti gotong-royong, mengecat, memotong rumput di sekolah terbabit.

Panglima Markas Briged Pertama Infantri Brigadier Jeneral Mohamad Noorlizam Shamsuddin berkata program itu turut menyediakan pameran ketenteraan bagi menggalakkan penyertaan guru sebagai askar wataniah.

“Program seumpama ini dapat mendidik dan menggalakkan rakyat kita khasnya guru ataupun murid berbangsa India atau Cina sertai askar wataniah,” katanya kepada pemberita sambil menambah ia akan diperluas ke Sekolah Jenis Kebangsaan Cina dan Tamil.- BERNAMA

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top