MA63: 4 Kementerian Diarah Muktamad Rundingan Dengan Segera

fadillah.jpg
Kongsi Bersama

KUCHING: Jawatankuasa Teknikal Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) meminta empat kementerian supaya mempercepatkan urusan bagi memuktamadkan semua perkara yang diputuskan secara dasar menerusi rundingan antara Kerajaan Persekutuan dengan kerajaan Sabah dan Sarawak, lapor BHarian.

Laporan itu memetik Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Fadillah Yusof sebagai berkata ia membabitkan Kementerian Kewangan; Kementerian Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim; Kementerian Pendidikan serta Kementerian Kesihatan.

Menurut Fadillah semua urusan itu perlu diselesaikan segera sebelum ia dibawa ke mesyuarat Majlis Tindakan Pelaksanaan MA63 (MTPMA63) yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, selain dibawa ke Dewan Rakyat pada Mei ini untuk pindaan beberapa perkara.

“Kita sudah memanggil semua wakil kementerian yang ada hubung kait dengan perkara MA63 dan meminta mereka mempercepatkan segala urusan berkaitan tanggungjawab kementerian masing-masing.

“Kementerian Kewangan misalnya, mereka perlu membentangkan pindaan Rang Undang-Undang (RUU) di Parlimen supaya pelantikan ahli Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dari Sarawak dan Sabah dimasukkan di dalam undang-undang.

“Secara pentadbiran memang ia sudah dilaksanakan dan wakil Sarawak serta Sabah sudah pun dilantik, tetapi dari segi perundangan belum lagi. Jadi RUU itu yang perlu dipinda segera pada persidangan Dewan Rakyat Mei ini,” katanya.

Beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Teknikal MA63 berkata demikian selepas Program Moreh Santai Bersama Pemuda Parlimen Petra Jaya di Nekgo’s Place, Jalan Matang, di sini, malam tadi.

Fadillah berkata, Kementerian Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim pula diminta segera memuktamadkan dengan kerajaan Sarawak dan Sabah berhubung isu tanah negeri yang sudah diserahkan kepada Kerajaan Persekutuan, tetapi tidak dibangunkan.

“Ini berikutan dasar sekarang menetapkan jika tanah yang sudah diserahkan kepada Kerajaan Persekutuan itu tidak dibangunkan dalam tempoh lima tahun, ia perlu dikembalikan kepada kerajaan negeri.

“Jika agensi Kerajaan Persekutuan tetap mahu menggunakan tanah itu, mereka perlu memberi justifikasi kenapa tanah itu tidak perlu dikembalikan kepada kerajaan negeri Sabah dan Sarawak,” katanya.

Beliau berkata, banyak tanah yang sudah diserahkan kepada Kerajaan Persekutuan tidak dibangunkan dengan yang dikenal pasti akan dikembalikan ketika ini masing-masing tiga di Sarawak dan dua di Sabah.

“Apa yang kita mahu sekarang mereka harus memuktamadkan yang mana (tanah) yang masih diperlukan untuk pembangunan (Persekutuan) dan mana yang akan dikembalikan kepada kerajaan negeri.

“Jika dikembalikan kepada kerajaan negeri, apa pula kaedah yang harus dimuktamadkan, adakah memadai memulangkan premium yang sudah dibayar dulu atau perlu membayar mengikut apa yang sudah dibangunkan di atas tanah itu,” katanya.

Fadillah berkata, bagi Kementerian Pendidikan dan Kementerian Kesihatan pula, perundingan berhubung urusan hal ehwal pentadbiran perlu dimuktamadkan sama ada ia boleh diserahkan sepenuhnya kepada Sarawak dan Sabah.

“Yang ini adalah perbincangan yang perlu dilaksanakan antara dua kementerian di peringkat Persekutuan dengan kementerian (sama) di peringkat negeri.

“Kementerian (di peringkat Persekutuan) perlu tahu apa skop yang kerajaan negeri hendak laksanakan (dalam hal ehwal pentadbiran pendidikan dan kesihatan),” katanya.

Beliau berkata, keputusan dasar berhubung perkara berkaitan dengan empat kementerian itu sudah dicapai dan bermakna ia boleh diselesaikan dalam tempoh terdekat.

“Bagi kementerian yang belum mencapai keputusan dasar, saya minta mereka bentuk pasukan petugas khas untuk berbincang dengan kerajaan Sabah dan Sarawak bagi membolehkan ia dimuktamadkan secepat mungkin dan jika ada yang tidak dipersetujui, ia boleh kepada peringkat kepemimpinan tertinggi MTPMA63 yang dianggotai Perdana Menteri, Premier Sarawak dan Ketua Menteri Sabah.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top