LPKP Sabah Akan Batalkan Lesen Lori Lebih Muatan Jika Diminta

lori-lebih-muatan.jpg

Gambar hiasan

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) Sabah tidak akan teragak-agak untuk membatalkan atau menggantung lesen pengendali pengangkutan komersial yang ingkar kerana membawa lebih muatan.

Pengerusinya, Dato’ Chin Kim Hiung, mendedahkan perkara itu pada Jumaat ketika diminta media mengulas kenyataan pengarah Jabatan Kerja Raya (JKR) Sabah Ali Ahmad Hamid sebelum ini mengenai lori lebih muatan antara punca kerosakan jalan raya di negeri ini.

“Kami sedar dan sependapat dengan pengarah JKR Sabah. Bagaimanapun, lebih muatan atau membawa barang secara berbahaya adalah satu kesalahan mengikut Peraturan Lalu Lintas Jalan LN166/59 yang hanya boleh dikuatkuasakan sama ada oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM) atau Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ),” kata Chin.

“Bagaimanapun, LPKP diberi kuasa oleh Akta LPKP untuk membatalkan atau menggantung lesen pemegang lesen yang ingkar. Sekiranya kami menerima sebarang permintaan daripada PDRM atau JPJ, kami pasti akan melihat kemungkinan untuk menggunakan kuasa kami,” katanya.

Kenderaan komersial terdiri daripada dua kategori iaitu Kenderaan Perkhidmatan Awam seperti teksi, bas, dan juga e-hailing semasa mereka membawa penumpang. Kategori lain ialah kenderaan barangan untuk disewa atau mana-mana kenderaan yang mempunyai berat muatan maksimum yang dibenarkan iaitu 7.5 tan, jelasnya.

Ali Ahmad dalam temu bual dalam talian oleh Bernama pada 23 Mei berkata, lori lebih muatan terutama di kawasan luar bandar dan hayat perkhidmatan jalan yang tamat adalah antara faktor jalan di negeri ini mudah rosak.

Beliau berkata pihaknya telah mengesan kenderaan yang sarat dengan buah kelapa sawit dan kayu yang menggunakan jalan tersebut mengakibatkan jalan tersebut mengalami tekanan berlebihan dan seterusnya rosak dengan cepat.

“Semua pihak termasuk Jabatan Pengangkutan Jalan, Polis Diraja Malaysia, JKR, pengusaha kelapa sawit dan penduduk setempat perlu bekerjasama untuk membendung lebihan muatan kenderaan yang merosakkan jalan raya di negeri ini,” katanya.

 

Berita asal: The Borneo Post

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top