Loji solar: Pelantikan kontraktor Semenanung kerana kekurangan kepakaran tempatan – Ecos

solar.jpg

Gambar hiasan

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Pelantikan kontraktor elektrik berpangkalan di Semenanjung untuk loji tenaga solar adalah berikutan kekurangan kontraktor di negeri ini, kata Suruhanjaya Tenaga Sabah (Ecos).

Ketua Pegawai Eksekutif Ecos Datuk Abdul Nasser Abdul Wahid berkata terdapat kekurangan kontraktor tempatan yang menyebabkan pendaftaran dibuka kepada kontraktor bukan dari Sabah.

“Ini disebabkan kekurangan program solar di Sabah sejak beberapa tahun lalu,” katanya, dalam satu kenyataan di sini pada Selasa.

Beliau menambah pelantikan kontraktor bukan Sabah buat masa ini adalah penting bagi kejayaan pelaksanaan program solar di Sabah bagi menangani kekurangan penjanaan kritikal.

Kenyataan Abdul Nasser itu adalah sebagai maklum balas kepada Presiden Parti Maju Sabah (SAPP), Datuk Seri Yong Teck Lee, yang mempersoalkan pengawal selia tenaga itu berhubung pelantikan kontraktor bukan Sabah dalam proses pembidaan loji janakuasa solar (LSS) photovoltaic (PV) sulung Ecos., LSS-SABAH2024.

Bekas ketua menteri itu berkata tujuh kontraktor itu mempunyai perniagaan dan alamat berdaftar di Semenanjung Malaysia.

Abdul Nasser menegaskan pembangunan kepakaran tempatan dalam sektor tenaga bagi negeri tetap menjadi keutamaan Ecos.

“Kami menghargai kebimbangan yang dibangkitkan dan kami bersetuju mengenai kepentingan penyertaan tempatan, justeru pra-syarat LSS-SABAH 2024 menekankan bahawa pembida yang berminat mestilah syarikat yang berpangkalan di Sabah atau syarikat berkaitan kerajaan (GLC) Sabah; atau konsortium syarikat,” katanya.

Abdul Nasser menjelaskan pemilikan ekuiti syarikat berpangkalan di Sabah atau Sabah GLC dalam konsortium itu mesti memenuhi keperluan minimum yang dinyatakan dalam dokumen tawaran.

Selain itu, tambahnya, pembida yang mempunyai lebih kandungan tempatan akan diberikan mata merit.

Sebelum ini, Ecos berkata keutamaan akan diberikan kepada syarikat atau konsortia milik Sabah yang layak yang berdaftar dengan Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan (CIDB) atau Pusat Pendaftaran Kontraktor Sabah (Pukonsa), dengan syarat mereka atau rakan kongsi mereka memenuhi kelas berkaitan , keperluan kepala dan sub-kepala.

Abdul Nasser berkata dalam pada itu, terdapat inisiatif berterusan untuk meningkatkan anak tempatan yang kompeten dengan mewujudkan program latihan solar yang diperlukan di Sabah oleh penyedia latihan bertauliah Ecos.

“Dengan melakukan ini, di samping menghidupkan semula program solar di Sabah, kita boleh menambah bilangan kontraktor elektrik tempatan dengan kelas PV (bersambung grid) di Sabah, dan pada masa yang sama, menyediakan peluang pekerjaan kepada orang tempatan yang kompeten,” katanya.

 

Sumber: The Star

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top