‘Lockdown’ Bukan Kaedah Berkesan, Sabah Ambil Pendekatan Tingkatkan Vaksinasi

masidi.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Pelaksanaan ‘lockdown’ atau Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) secara menyeluruh bukan lagi kaedah berkesan bagi mengekang penularan COVID-19 pada masa kini dimana virus berkenaan sudah berada dalam komuniti.

Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Sabah Datuk Seri Masidi Manjun berkata, virus itu kini mudah dijangkiti dan ia dibuktikan menerusi saringan secara besar-besaran yang dilaksanakan Jabatan Kesihatan Negeri Sabah (JKNS).

“Kontak rapat sudah menjadi kumpulan tertinggi kes harian iaitu sebanyak 60 peratus pad hari ini dan kontak rapat ini pula ada jaringan dari kawan-kawan mereka sendiri (circle of friends).

“Ini mengakibatkan bilangan kes harian berganda, yakni kesan ‘multiplier effect’. Hasilnya bilangan positif baharu semakin naik kerana semakin luas medan saringan yang perlu dibuat oleh JKNS,” katanya kepada Sabah Media disini pada Jumaat.

Masidi yang juga jurucakap rasmi COVID-19 Sabah berkata, kunci bagi melawan dan mengurus pandemik ini adalah melalui pematuhan standard operasi prosedur (SOP) dan meningkatkan kadar vaksinasi dikalangan penduduk.

Katanya, kapasiti JKNS untuk memberi vaksin kini sudah sampai sehingga 50,000 dos vaksin sehari dan akan dipertingkatkan sehingga 60,000 dos sehari bergantung kepada stok vaksin yang diterima.

“Rakyat kini sudah agak lesu dalam keadaan ‘terkurung’ dan pematuhan SOP secara menyeluruh akan membantu kita mengelak daripada dijangkiti. Vaksinasi juga memberi kita ‘kekebalan’ daripada jangkitan virus sehingga 90 peratus.

“Kita masih boleh dijangkiti tetapi kesannya ringan (mild) dan tidak memerlukan rawatan hingga masuk ke hospital. Ini adalah antara pendekatan kerajaan Sabah bagi menangani pandemik COVID-19 di negeri ini,” katanya.

Katanya, peningkatan kadar vaksinasi dikalangan penduduk Sabah bagi membolehkan kita mencapai kelompok imuniti dan penguatkuasaan pematuhan SOP secara menyeluruh terbukti lebih berkesan menurunkan jumlah jangkitan setiap hari

Menurutnya, pendekatan ini sudah terbukti berkesan ditempat lain dan apa yang perlu kini adalah bekalan vaksin yang mencukupi dan jadual penghantaran yang tidak terganggu.

“Bagi saya pelaksanaan ‘lockdown’ semata-mata tidak akan menyelesaikan masalah kes jangkitan yang semakin bertambah.

“Ia adalah sekadar satu kaedah dan bukan satu-satunya jalan keluar daripada jangkitan yang bertambah. Dulu kita tidak ada pilihan lain selain daripada ‘lockdown’ kerana vaksin pada ketika itu belum ada,” katanya. – Sabah Media


Kongsi Bersama

1 Reply to “‘Lockdown’ Bukan Kaedah Berkesan, Sabah Ambil Pendekatan Tingkatkan Vaksinasi”

  1. Shirley says:

    Datuk, belum cuba total lockdown macam negara eroupah. Kawan-kawan saya kerja di sana. Aussie 7 kes terus mereka total lockdown. Di sabah semua miti approved untuk buka company. Ada register under nama lain supaya jadi essential tapi sebaliknya mereka bukanlah essential but lulus juga. Negeri sabah makin teruk sudah. Kepala seribu kerajaan masih boleh biarkan begitu sahaja dan focus di parlimen. Tuan noted sendiri Ini kerana rakyat tidak ikut sop sbab sop sabah sangat sangat longgar. Semakin lama kita begini tiada lockdown sepenuhnya maka rakyat pun keluar masuk keluar masuk. Fahami lah sekian terima kasih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top