Lima ekor buaya ditembak mati di Sabah demi keselamatan komuniti tepi sungai

buaya.jpg

Gambar hiasan

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Renjer hidupan liar membunuh lima ekor buaya dalam usaha memastikan keselamatan orang ramai yang tinggal di kawasan di mana serangan berlaku baru-baru ini.

Pengarah Jabatan Hidupan Liar Sabah Augustine Tuuga berkata renjer itu memberi tumpuan kepada buaya yang lebih besar di kawasan tertentu yang terjadi serangan di daerah Kota Belud, Lahad Datu dan Tawau.

“Kami sudah menembak empat buaya di Kota Belud dan satu di Lahad Datu,” katanya pada Isnin, sambil menambah tiada buaya dibunuh di kawasan Tawau setakat ini.

Beliau berkata, buaya yang dibunuh itu dipercayai tidak terlibat dalam serangan itu tetapi masih menimbulkan ancaman kepada orang ramai di kawasan berkenaan.

Sejak sebulan lalu, tiga disyaki serangan buaya dilaporkan berlaku di tiga daerah dan mangsa masih belum ditemui.

Dalam kes pertama pada 22 Sept di Kota Belud, Yusri Dulpi berusia 20 tahun diserang ketika memancing di sebuah jeti di Mantanani. Pencarian dibatalkan selepas 10 hari dan dia masih hilang.

Dalam kes kedua pada 15 Okt lalu di Lahad Datu, Salim Sakka berusia 50 tahun hilang selepas disyaki diserang buaya ketika sedang membaiki pukatnya di tepi sungai di Kampung Sungai Silabukan.

Dalam kejadian ketiga di Tawau pada 19 Okt lepas, seorang lelaki yang hanya dikenali sebagai Asdar dipercayai disambar buaya ketika menangkap ikan di sungai di Kg Mas Mas.

Di Sandakan, anggota Angkatan Pertahanan Awam (CDF) menangkap seekor buaya berukuran 2 meter dan seberat 80kg di dalam longkang di Taman Megah Lorong Jaya 3 pada 20 Okt.

Di tengah-tengah konflik manusia-buaya yang semakin meningkat beberapa tahun kebelakangan ini, renjer hidupan liar Sabah bekerja keras di antara pemuliharaan dan memastikan keselamatan komuniti tepi sungai.

Tembak buaya hanya dilakukan di kawasan yang menjadi ancaman kepada penduduk.

Jabatan Hidupan Liar juga telah menjalankan kempen kesedaran dengan komuniti sungai tentang perkara yang boleh dan tidak boleh dilakukan, dengan ceramah dijalankan dan risalah yang diedarkan mengandungi langkah berjaga-jaga sekiranya berlaku pertembungan dengan buaya.

Pakar berkata peningkatan serangan ke atas manusia boleh disebabkan oleh kehilangan habitat serta sumber makanan yang semakin berkurangan, terutamanya besar seperti babi berjanggut yang terjejas oleh wabak Demam Babi Afrika.

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top