Letak Kereta Percuma Di Pusat Bandar KK Hingga 26 Januari

carpark.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK) mengumumkan penangguhan sementara operasi tempat letak kereta berkupon di seluruh Kota Kinabalu mulai semalam hingga 26 Januari, selaras dengan Perintah Kawalan Pergerakan (MCO).

Kenyataan oleh Datuk Bandar Noorliza Awang Alip mengatakan bahawa dalam tempoh tersebut tiada sebarang bayaran dikenakan di tempat letak kereta di pusat bandar, dan oleh itu tidak ada kompaun yang dikeluarkan kerana gagal memaparkan kupon parkir.

Tempat letak kenderaan bertingkat yang dikendalikan DBKK juga akan ditutup semasa MCO, iaitu KK Plaza dan Menara Jubili. Di samping itu, pejabat operasi Bahagian Pengurusan Tempat Letak Kereta DBKK Holdings SB (KK Plaza) juga akan ditutup sepanjang tempoh itu.

Orang ramai boleh membayar kompaun melalui e-perkhidmatan DBKK. Pertanyaan boleh diajukan ke Hotline CMPD (WhatsApp sahaja) di 010-562 8856.

DBKK juga telah mengumumkan penutupan sementara kaunter pembayarannya, dua terminal bas dan taman rekreasi awam, seiring dengan MCO.

Noorliza berkata kaunter pembayaran DBKK akan ditutup sehingga 26 Januari. Kaunter pembayaran ditutup di ibu pejabat DBKK, Pusat Transformasi Bandar (UTC), Dewan Serbaguna Damai dan Pusat Titik.

Pelanggan digalakkan membuat pembayaran dalam talian melalui perkhidmatan E-DBKK (cukai berkadar, kompaun, lesen DBKK) di https://eservices.dbkk.sabah.gov.my, aplikasi mudah alih e-cukai DBKK (hanya cukai berkadar), aplikasi mudah alih Sabah Pay (cukai perkadaran dan kompaun) atau Jompay (cukai berkadar sahaja) (Biller code: 56739).

Dua terminal bas yang ditutup dalam tempoh MCO adalah Terminal Bas Bandaraya (Utara), Inanam dan Terminal Bas KK Sentral, yang juga ditutup hingga 26 Januari.

Bagi taman awam, lima taman di bawah kawasan DBKK akan ditutup mulai kelmarin sehingga diberitahu kelak,. Taman-taman tersebut adalah Taman Awam Teluk Likas, Taman Tun Fuad Stephens, Taman Ujana Rimba Tropika, Taman Awam Tanjung Aru dan Taman Tugu Peringatan Petagas. – Borneo Post

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top