Lembaga Pelancongan Sabah Rangkul Anugerah Pelancongan Asia Cemerlang

Joniston-award.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Lembaga Pelancongan Sabah (STB) dipilih sebagai lembaga pelancongan paling cemerlang pada 2022 pada Anugerah Pelancongan dan Hospitaliti Asia yang julung kali diadakan.

Anugerah itu disampaikan di Kuala Lumpur pada Jumaat dalam majlis anjuran bersama TIN MEDIA (Media Perdagangan Bebas Pertama Malaysia) dan Persatuan Sumber Manusia Hospitaliti Asia.

Pengerusi STB Datuk Joniston Bangkuai dan ketua pegawai eksekutif Noredah Othman hadir menerima anugerah itu.
“Ini adalah rangsangan untuk sebuah agensi kerajaan negeri yang telah diiktiraf sebagai yang terbaik dalam kalangan banyak pesaing, termasuk dari negara lain.

Kerajaan negeri telah memberi penekanan kepada sektor pelancongan, dan oleh itu adalah penting untuk mempunyai pengurusan dan pemain pasukan yang luar biasa dalam STB,” kata Joniston, yang juga Pembantu Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar negeri.

Ini bukan sahaja membantu dalam mencapai matlamat pembangunan negeri, tetapi ia juga akan memastikan kerajaan mempunyai agensi terbaik yang bekerja ke arah objektif yang disasarkan,” katanya.

Sementara itu, Noredah berkata memenangi anugerah itu akan menjadi motivasi kepada pasukan STB untuk terus melakukan yang terbaik dalam melonjakkan pelancongan negeri ke tahap baharu.

Ini menunjukkan komitmen STB terhadap industri, serta dedikasi kakitangan terhadap kerja mereka di dalamnya. Untuk terus menjadikan Sabah sebagai destinasi pelancongan pilihan, kita akan terus meneroka jalan baharu untuk promosi dan kerjasama,” katanya.

Acara terbabit turut menyaksikan empat syarikat pelancongan dan pelancongan dari Sabah menerima anugerah.

Mereka ialah Amazing Borneo Tours and Events (Pengendali Pelancongan Borneo); Borneo Calling Tour and Travel (Pengendali Pelancongan Pengembaraan); D’Seven Travel and Tours (Agensi Pelancongan Hijrah); dan Nadi Borneo Tours (Syarikat Pengangkutan Pelancongan Darat).

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top