Lelaki ditahan seludup sel sperma ke negara jiran

seludup-sperm.jpg
Kongsi Bersama

BANGKOK: Pegawai Biro Siasatan Pusat (CIB) Thailand menahan seorang lelaki di rumahnya di wilayah Nonthaburi kerana menyeludup sel sperma secara haram merentasi sempadan ke Laos dan Kemboja untuk ibu tumpang.

Suspek, Teerapong, 33, yang ditahan di rumahnya di Tha Sai pada 24 Feb dipercayai menjadi dalang membekalkan air mani, ovum atau sel telur dan janin beku kepada rangkaian sindiket beroperasi di Laos dan Kemboja.

Teerapong akan menghadapi dua pertuduhan iaitu:
-Seksyen 242 Akta Kastam: mengimport atau mengeksport barangan yang belum melalui proses kastam atau tanpa kebenaran. Hukuman itu ialah penjara sehingga 10 tahun, denda empat kali ganda harga barangan dan bayaran kastam, atau kedua-duanya sekali.

-Seksyen 41 Akta Surrogacy: menjual, mengeksport atau mengimport sperma, ovum atau embrio. Hukuman itu ialah penjara sehingga tiga tahun, denda sehingga 60,000 baht, atau kedua-duanya sekali.

Pihak berkuasa mendapati suspek terbabit dalam kegiatan haram itu hampir sedekad lalu, menyelia ahli kumpulan, bertanggungjawab menghantar kira-kira 100 tiub air mani, ovum dan janin beku yang disimpan dalam tangki cecair nitrogen ke klinik reproduktif di Laos dan Kemboja.

Portal berita Thaiger melaporkan penangkapan Teerapong dibuat berikutan penahanan seorang lagi suspek, Nithinon, pada 2017. Pejabat Kastam Wilayah di wilayah Isaan Nong Khai menahan Nithinon kerana menyeludup sel sperma ke Laos. Pegawai merampas tangki nitrogen dan enam tiub sperma beku daripadanya.

Nithinon mengaku bahawa Teerapong mengupahnya untuk mengambil sperma di Bangkok dan menghantarnya ke klinik di Laos untuk sindiket ibu tumpang.

Siasatan lanjut ke atas penyeludupan itu mendedahkan bahawa seorang warga China berada di belakang operasi itu. Aktiviti ibu tumpang itu adalah untuk warga China yang mahukan kerakyatan Lao atau Kemboja bagi tujuan menjalankan perniagaan haram dan pengubahan wang haram mereka di negara tersebut.

Teerapong berjaya mengelak ditangkap dan bersembunyi di wilayah Nonthaburi selama tujuh tahun sehingga ditangkap pada Sabtu. Dia mengaku melakukan jenayah itu dan mendakwa menghentikan operasi itu pada 2017.

Teerapong mengaku dia mengambil bahagian dalam penyeludupan sperma haram selama tiga tahun dari 2014 hingga 2017. Dia memperoleh 10,000 hingga 15,000 baht (kira-kira RM1,327 hingga RM1,990) bagi setiap penghantaran dan menyeludup kira-kira 100 sel pada satu masa.

Teerapong tidak menyebut sebarang pengubahan wang haram atau warga China di sebalik operasi itu. Dia mendakwa bahawa proses ibu tumpang di Laos dan Kemboja adalah kurang rumit dan jauh lebih murah berbanding di Thailand.

Pegawai tidak melaporkan sama ada terdapat suspek warga Thailand lain yang terlibat dalam penyeludupan itu atau tidak.

Menyeludup sel sperma merentasi sempadan ke Laos dan Kemboja untuk ibu tumpang adalah haram kerana pelbagai kebimbangan undang-undang, etika dan kesihatan. Thailand mempunyai undang-undang yang melarang ibu tumpang komersil atau mengawalnya dengan ketat, dan penyeludupan sel sperma untuk tujuan tersebut akan melanggar peraturan ini.

Selain itu, ia mungkin menimbulkan isu berkaitan pemerdagangan manusia, eksploitasi wanita sebagai ibu tumpang, dan potensi risiko kepada kesihatan dan kebajikan kedua-dua ibu tumpang dan kanak-kanak yang dilahirkan melalui proses tersebut.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top