Lelaki Ditahan Di Inanam, 2,200 Liter Diesel Dirampas

diesel.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Seorang lelaki tempatan ditahan kerana menyimpan 2,200 liter diesel bernilai RM10,830 secara haram dalam kes salah guna barangan kawalan.

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Sabah menyerbu gudang di Kampung Bantayan, Inanam di sini pada Isnin pada pukul 3 petang, kata ketua pegawai penguatkuasanya Zulfamy Mat Udi.

“Kerja-kerja perisikan dilakukan selama empat hari sebelum pasukan itu melakukan operasi.

“Mereka menemui diesel dalam tangki gelincir dan dram, disyaki untuk dijual kepada industri berkaitan, bersama hos getah dan pam elektronik yang digunakan dalam aktiviti haram itu.

“Suspek yang dipercayai pemilik barang yang disimpan di lokasi itu ditahan dan keterangannya diambil untuk siasatan.

“Berdasarkan siasatan awal, suspek gagal memberikan dokumen kelulusan dan lesen yang sah untuk menyimpan barang kawalan itu di lokasi berkenaan,” katanya dalam satu kenyataan di sini.

Zulfamy berkata, kes itu akan disiasat di bawah Seksyen 21 Akta Kawalan Bekalan 1961 (memiliki barang terkawal yang menyalahi undang-undang untuk menimbulkan syak bahawa suatu kesalahan adalah bertujuan), dibaca bersama Peraturan 3(1) Peraturan-Peraturan Kawalan Bekalan 1974 (lesen diperlukan untuk berurusan dalam artikel berjadual).

Siasatan juga akan dilakukan di bawah Seksyen 20(1) Akta yang sama kerana menyimpan barang terkawal di dalam premis selain daripada diluluskan.

Beliau menambah bahawa individu yang didapati bersalah di bawah Akta boleh didenda tidak melebihi RM1 juta manakala kesalahan seterusnya tidak melebihi RM3 juta, atau penjara tidak melebihi tiga tahun, atau kedua-duanya.

Bagi syarikat yang didapati bersalah, denda sehingga RM2 juta manakala kesalahan seterusnya sehingga RM5 juta.

Zulfamy menggesa orang ramai yang mempunyai maklumat penyalahgunaan barangan terkawal untuk memajukannya ke salah satu saluran ini – WhatsApp mereka 019-279 4317/019-848 8000, portal e-aduan.kpdn.gov.my, atau pusat panggilan di 1-800 -886-800.

“Mereka juga boleh menghantar e-mel ke e-aduan@kpdn.gov.my, atau datang ke pejabat kementerian berhampiran,” katanya.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top