Lelaki didakwa perdaya kontraktor RM150,000 untuk dapatkan projek baiki sekolah

tipu-kontraktor.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Seorang lelaki mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini semalam atas pertuduhan memperdaya seorang kontraktor sebanyak RM150,000 kononnya untuk mendapatkan projek membaiki sebuah sekolah, lima tahun lepas.

Sidu Edin, 57, yang bekerja sendiri membuat pengakuan itu setelah pertuduhan ke atasnya dibacakan di hadapan Hakim Jason Juga.

Dia didakwa memperdaya seorang kontraktor untuk mempercayai bahawa dia boleh membantu untuk mendapatkan projek pembaikan kerja-kerja darurat (AP55) sebuah sekolah di Beluran dengan nilai projek RM1.5 juta.

Sidu didakwa melakukan kesalahan itu di sebuah hotel di sini pada kira-kira jam 8 malam, 26 Mac 2019.

Dia didakwa mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan yang boleh membawa hukuman penjara tidak kurang setahun dan maksimum 10 tahun dan sebat serta hendaklah dikenakan denda, jika sabit kesalahan.

Hakim menetapkan 2 April ini untuk sebutan semula kes dan jaminan RM15,000 bersama seorang penjamin. Tertuduh membayar jaminan itu.

Pendakwaan dilakukan Pegawai Pendakwa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Dzulkarnain Rousan Hasbi, manakala tertuduh diwakili peguam Mohd Fadzri Azham Zainudin.

 

Sumber: BERNAMA

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top