Lee Chong Wei Dilantik Duta Pelancongan Sabah

Chong-Wei-duta.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Bekas pemain badminton nombor satu dunia, Datuk Wira Lee Chong Wei telah dilantik sebagai Duta Pelancongan Sabah bermula dari bulan ini sehingga Disember 2022.

Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar, Datuk Jafry Ariffin, yang mengumumkan ini berkata, Lee dipilih untuk peranan ini kerana reputasi globalnya menerusi prestasi luar biasa di arena antarabangsa, memenangi trofi serta peminat di seluruh dunia terutamanya di rantau ASEAN, APAC, China, Jepun, Korea Selatan, Denmark dan United Kingdom.

Ini juga merupakan negara-negara yang menjadi sebahagian daripada pasar pelancongan tradisional Sabah, dan penyumbang utama kepada ketibaan pelancongan ke Sabah sebelum pandemic Covid-19.

“Ini sememangnya berita baik kepada semua dan prospek yang baik untuk industri pelancongan. Dengan pencapaian cemerlang beliau, Kementerian saya yakin peranan Lee sebagai Duta Pelancongan akan membantu melonjakkan industri pelancongan negeri ke tahap yang lebih tinggi dalam tempoh dua tahun akan datang,” katanya di majlis makan tengahari bersama Lee yang diadakan di Sutera Harbour Marina sini hari ini.

Jafry berkata, Sabah terkenal dengan keajaiban alam semula jadi dan usaha pemuliharaan yang diiktiraf di peringkat antarabangsa seperti Tapak Warisan Dunia UNESCO dan program Manusia dan Biosfera dan tidak lama lagi akan diiktiraf sebagai Geopark Global UNESCO.

“Landskap geografi yang unik di Sabah juga menarik ramai pencari pengembaraan ke negeri ini. Bagi melengkapkannya, Lembaga Pelancongan Sabah akan membawa Lee dan keluarganya mengelilingi negeri untuk merasai tarikan pelancongan ikonik kita untuk dikongsi bersama peminatnya di seluruh dunia.

“Saya dengar bahawa beliau (Lee) masih aktif dalam aktiviti sukan terutamanya berbasikal. Mungkin beliau juga boleh berbasikal di sekitar kawasan pelancongan luar bandar kita yang menawarkan pengalaman berbasikal santai dengan pemandangan yang indah,” ujar Jafry.

Beliau menambah, kerjasama dengan Duta Pelancongan sebegini akan membantu menggalakkan aliran pelancongan ke negeri ini dan menimbulkan rasa ingin tahu serta minat tentang banyak destinasi di Sabah.- Warta Oriental


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top