Lebuhraya Pan Borneo Siap 5 Tahun Lagi – Fadillah

pan-borneo.jpg
Kongsi Bersama

KUCHING: Lebuhraya Pan Borneo, termasuk laluan dikenali sebagai Lebuhraya Trans Borneo yang menghubungkan Sarawak dan Sabah, dijangka siap sepenuhnya dalam tempoh kira-kira lima tahun lagi.

Menteri Kanan Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof, berkata setakat ini pembinaan Lebuhraya Pan Borneo telah siap mencapai 82%, dengan empat pakej yang telah siap sepenuhnya merangkumi pakej Telok Melano-Sematan, Nyabau, Serian-Balai Ringin dan Julau.

Beliau berkata, pakej selebihnya dijangka siap hujung tahun ini, walaupun beliau menjangka mungkin satu atau dua pakej akan terlewat disebabkan pelbagai cabaran terutamanya dari segi kekurangan bahan, kenaikan harga barang dan kekurangan tenaga kerja asing, terutama dari Indonesia.

“Kenaikan harga minyak diesel juga salah satu cabaran yang dihadapi oleh kontraktor selain daripada kenaikan harga besi,” katanya ketika ditemui selepas merasmikan Jejambat Batu 10, Seksyen Kuching-Serian Road (KSR) yang merupakan sebahagian daripada projek Lebuhraya Pan Borneo.

Fasa Satu Lebuhraya Pan Borneo Sarawak yang bernilai RM16.117 bilion meliputi 11 pakej kerja dengan jajaran sepanjang 786km bermula dari Telok Melano ke Miri, manakala Lebuhraya Pan Borneo Fasa 2 bermula dari Limbang ke Lawas dan dijangka siap menjelang 2028. – Bernama

 

 

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top