Lebuhraya Pan Borneo Di Sabah Tertangguh Akibat Covid, Penduduk Enggan Berpindah – Bung Moktar

pan-borneo.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Pembinaan Lebuhraya Pan Borneo di Sabah telah ditangguhkan atas beberapa faktor utama, termasuk wabak Covid-19 dan keengganan penduduk untuk berpindah, Dewan Undangan Negeri Sabah diberitahu malam tadi.

Timbalan Ketua Menteri Datuk Seri Bung Moktar Radin berkata rantaian bekalan bahan binaan projek itu terjejas berikutan penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sebelum ini berikutan penularan wabak Covid-19.

Bung Moktar yang juga Menteri Kerja Raya Sabah berkata projek itu juga terpaksa menangani masalah penduduk yang berdegil yang memilih untuk tidak berpindah walaupun telah mendapat pampasan. Kerajaan bagaimanapun bertimbang rasa dan membenarkan penduduk tinggal sehingga keadaan wabak itu reda.

“Kerajaan sedang berusaha untuk menyusun semula rancangan untuk mempercepatkan projek itu supaya ia siap lebih awal daripada yang dijadualkan,” katanya ketika menggulung perbahasan Belanjawan Sabah 2022.

Lebuhraya Pan Borneo Sabah mempunyai tiga fasa, dan 35 pakej kerja telah dilaksanakan dalam fasa satu projek itu melibatkan jarak sejauh 706 kilometer.

Bung Moktar berkata kerajaan sentiasa memantau kualiti kerja yang dilakukan oleh kontraktor projek bagi memastikan masalah seperti paip pecah, jalan berlumpur dan rosak, serta banjir tidak berlaku kerana ia akan menyusahkan rakyat Sabah.

“Sekiranya kontraktor gagal melaksanakan kerja-kerja penyelenggaraan seperti yang dinyatakan dalam kontrak mereka, kerajaan akan melantik pihak ketiga untuk berbuat demikian dan kosnya akan ditanggung sepenuhnya oleh kontraktor terbabit,” katanya.

Sementara itu, beliau berkata perbelanjaan bekalan sebanyak RM770.1 juta dan perbelanjaan pembangunan sebanyak RM244.97 juta yang diperuntukkan kepada kementeriannya adalah tidak mencukupi untuk mengatasi sepenuhnya masalah infrastruktur asas di Sabah khususnya isu jalan raya dan bekalan air.

“Kita memerlukan peruntukan berbilion ringgit untuk mengatasi masalah bekalan air sahaja tetapi kita mesti faham kerajaan negeri tidak mampu.

“Jadi kami melakukan yang terbaik … kami akan memastikan bahawa walaupun menghadapi situasi ini kami mempunyai komitmen dan keazaman untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi rakyat,” tambahnya. — Bernama

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top