Lebih Banyak Sambungan Internet Untuk Kawasan Luar Bandar Sabah

hajiji-tawau.jpg
Kongsi Bersama

KUDAT: Lima puluh lokaliti di seluruh Sabah telah dikenal pasti untuk pemasangan kemudahan terminal aperture yang sangat kecil (VSAT) ConnectMeNow tahun ini, satu inisiatif di bawah Hala Tuju Sabah Maju Jaya (SMJ) Kerajaan Negeri untuk memastikan penduduk terutamanya di kawasan luar bandar boleh mendapat sambungan internet.

Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Haji Noor melancarkan program VSAT ConnectMeNow di sini hari ini, di mana dia juga menyampaikan baucar untuk tujuh pemasangan VSAT ConnectMeNow di sini kepada Pegawai Daerah, Haji Bakri Haji Nanun.

Kampung-kampung yang diperuntukkan untuk program ini adalah Kampung Andap, Kampung Popot, Kampung Bak Bak, Kampung Bingolon Laut, Kampung Gumandong, Kampung Rampai dan Hutan Simpan Loro.

VSAT adalah stesen bumi bersaiz kecil yang digunakan dalam pengiriman dan penerimaan isyarat data, suara dan video melalui rangkaian komunikasi satelit.

Sebelum ini, Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi Negeri (MOSTI), yang merupakan agensi pelaksana telah memasang lima kemudahan VSAT untuk tujuan percubaan di Ranau, Tambunan, Pitas, Papar dan di Institut Latihan Teknologi dan Penyelidikan Papar.

Tahun depan, MOSTI akan memasang kemudahan VSAT di 300 lokaliti khusus untuk melengkapkan program Jaringan Digital Nasional (Jendela), yang akan dilaksanakan oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

SKMM telah memperuntukkan 138 lokaliti untuk pemasangan VSAT di Sabah serta bekerjasama rapat dengan Kementerian Pendidikan Malaysia untuk memasang VSAT di 59 sekolah yang dikenalpasti tidak mempunyai sambungan internet.

Pada acara yang sama, Ketua Menteri juga menandatangani plak program Jendela untuk menandakan pelancarannya di peringkat negeri.

“Program Jendela telah dirumuskan untuk memenuhi keperluan untuk meningkatkan kualiti dan jangkauan jalur lebar, mengurangkan harga jalur lebar dan menyediakan akses kepada semua lapisan masyarakat.

“Infrastruktur komunikasi terutamanya rangkaian gentian diperlukan untuk mendokong agenda ekonomi digital dan memungkinkan semua warga memanfaatkan peluang yang ditawarkan oleh teknologi dan inovasi terkini,” katanya.

Sabah telah diperuntukkan RM3.5 bilion untuk melaksanakan program Jendela, yang diharapkan dapat meningkatkan penembusan internet 4G negeri kepada 90 peratus pada tahun 2023.

Sehingga Mei tahun ini, sebanyak 51 menara telekomunikasi telah dibina sementara 483 lagi sedang dalam pembinaan.

Pada masa yang sama, sekitar 1.729 menara telah dinaiktaraf dari 3G ke 4G manakala selebihnya iaitu 1.648 masih dalam proses penaiktarafan.

Untuk daerah ini sahaja, lapan menara telekomunikasi baharu telah siap dan beroperasi di Kampung Kubatang, Kampung Lodung, Kampung Indarason Laut, Kampung Rondomon, Kampung Membatu, Kampung Inukiran, Kampung Panikuan dan Kampung Toporoi.

Ketua Menteri berada di Kudat untuk lawatan kerja, diiringi oleh Menteri Tugas-Tugas Khas, Datuk Mohd. Ariffin Mohd. Arif, Menteri Pembangunan Luar Bandar, Datuk Jahid Jahim, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Yakub Khan, Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar, Datuk Jafry Arifin, dan Menteri Pembangunan Masyarakat dan Kesejahteraan Rakyat, Ir. Shahelmy Yahya serta Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Seri Sr. Safar Untong. –Warta Oriental

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top